Sex år efter att en grov våldtäkt inträffade i Järfälla har en 21-årig man nu dömts, något som P4 Stockholm var först med att rapportera om.

Våldtäkten inträffade vid ett motionsspår i Veddesta 2017. Vid tillfället var den nu dömda mannen 15 år gammal och brottsoffret 13 år. I samband med händelsen säkrade polisen spår på platsen.

Polisen kunde gripa mannen då han häktades i ett annat fall. Det var den 16 juni som mannen greps misstänkt för att, tillsammans med flera andra personer, ha stulit metaller i en lokal på Värmdö.

När polisen topsade mannen kunde hans dna kopplas till våldtäkten som skedde för sex år sedan.

Mannen har nu dömts till ett år och en månads fängelse för grov våldtäkt. På grund av hans unga ålder vid brottet har straffet reducerats.

– Domen är oerhört viktig, inte minst för att kunna ge den utsatta flickan med familj ett visst avslut efter en lång och tuff period, säger Gustaf Silfverstolpe, tjänsteförättande sektionschef för grova brott i Stockholm nord, i ett uttalande på polisens hemsida.

Tingsrätten beslutar även att han utvisas ur Sverige med förbud att återvända innan 2038. Han döms även till att betala skadestånd på 282 000 kronor till brottsoffret.

Mannen döms också för falsk beskyllning då han greps för stölden. Han ska då ha utgett sig för att vara en annan person.

Den 21-åriga mannens advokat Mireille Opuslaw säger att mannen nöjdförklarat domen.

– Vilket innebär att han avstår från att överklaga domen och påföljden kan omedelbart verkställas.