Polisanmält. Boo församling har polisanmält skadegörelsen, som upptäcktes på trettondagen. Foto: Google Maps/Wikimedia commons

Gravar utsatta för skadegörelse – gravsten vältes omkull

På trettondagen upptäcktes att någon gett sig på flera gravstenar och sparkat omkull en mängd gravlyktor på Boo kyrkogård i Nacka. Boo församling har gjort en polisanmälan om skadegörelse.

  • Publicerad 14:22, 7 jan 2021

Henrik Roos, kyrkoherde i Boo församling, skräder inte orden när han berättar om sina känslor kring det inträffade:

– Det är fullständigt bedrövligt. Sorgen är illa nog men att komma hit ledsen och nere och så är det någon som har saboterat. Det är oerhört lågt, säger han till Mitt i Nacka.

Det var en privatperson som upptäckte vad som hänt och hörde av sig till församlingen på trettondagens förmiddag.

– Jag åkte upp på en gång och kollade, säger Henrik Roos.

Gravlyktor söndersparkade

Han berättar att skadegörelsen var begränsad till ett av gravkvarteren på kyrkogården. En gravsten var helt omkullvält och ytterligare en var rubbad ur sitt läge. Dessutom var ett stort antal gravlyktor nedsparkade.

Henrik Roos tror inte att det rör sig om planerat sabotage riktat mot någon särskild grav.

– Det var väldigt tillstökat. Min gissning är att det är någon som snedtänt och gått omkring och sparkat ner lyktor och även lyckats ha omkull en gravsten. Det kändes väldigt slumpmässigt, säger han.

Gravstenarna återställda

Nu är kyrkogården städad och enligt Henrik Roos står bägge de angripna gravstenarna åter på plats. Boo församling har gjort en polisanmälan om skadegörelse.