Kommunen har visat utebio tidigare men det var för mer än tio år sedan, på den plats där kulturhuset står i dag. Senare har det funnits planer på att ordna drive in-bio för bilburna vid fritidsgården Haket och vid Kvarnbadet, men pandemireglerna satte stopp för det.

Nu är det äntligen dags igen.

Kulturförvaltningen, som tagit över ansvaret för Väsby kvarn, vill att det ska hända mer där. Tanken på utomhusbio hade redan väckts och när kultursekreterare Charlotta Burlin pratade med ungdomar på biblioteket ville de gärna att visningen skulle bli i parkmiljö. Då passade gräsmattan vid kvarnen bra.

Det blir Stanley Kubricks The Shining från 1980 med en akut skrivkrampande Jack Nicholson i huvudrollen.

– Först tänkte vi visa vanlig film men de ville gärna se på skräckfilm. Och då var det kul att kunna visa en riktig kultklassiker, säger Charlotta Burlin. 

Filtar i gräset

Visningen börjar klockan 20 och blir på en uppblåsbar storskärm.

– Det blir på den övre sidan av kvarnen, man sitter vänd mot Kvarnbadet och Kyrkvägen och filmduken vetter mot kvarnens yttervägg.

Alltså kommer publiken att kunna bre ut sina filtar i gräset och bara behöva vrida på huvudet för att se Vallentunasjön i skymningen.

Inne i stan har det ordnats utebio länge. I fjol slogs publikrekord när 13 000 besökare såg Alien i Rålambshovsparken.

Så många ryms inte vid kvarnen.

– Jag skulle säga uppemot hundra. Vi får se, det första tillfället. Om det blir poppis kanske vi gör det fler gånger.

Tillsammans med nybildade föreningen Väsby kvarns vänner har kulturförvaltningen öppet hus i kvarnen på lördagarna under sommaren.

Kvarnens dag

Finalen blir Kvarnens dag den 9 september.

– Då blir det allt från musikframträdanden, körer, barnaktiviteter och ponnyridning med 4 H. Vi kommer också att visa kvarnen, där det finns en liten utställning.

Men först blir det bio. Charlotta Burlin hoppas på en vacker augustikväll.

– För om det verkligen regnar ordentligt måste vi tyvärr ställa in.