Trafiknämnden i Region Stockholm gör skillnad på människor genom att enbart bevilja flyktingar från Ukraina att åka gratis i SL-trafiken.

Det anser en person från Hägersten som nu anmäler regionrådet Kristoffer Tamsons (M) och trafiknämnden till Justitieombudsmannen, JO.

Beslutet strider mot likabehandlingsprincipen anser anmälaren. "Det finns andra människor på flykt från andra länder som blir helt exkluderas från att åka gratis" skriver hen.

https://www.mitti.se/nyheter/gratis-for-ukrainare-i-sl-trafiken/repvcc!DiHVXP1ay@DmMIs8fxx4g/

Passet är biljetten

Det var den 3 mars som en extra trafiknämnd beslöt att ukrainska pass skulle gälla som biljett i kollektivtrafiken.

Liknande beslut har fattats på många håll i Europa, både av städer, regioner och trafikbolag, för att underlätta för dem som är på flykt.

V vill att det ska gälla alla

Vänsterpartiet har också reagerat på beslutet. Vid förra flyktingkrisen, då många kom från Syrien, föreslog de att asylsökande med så kallade LMA-kort, en slags id-handling för asylsökande, skulle få resa avgiftsfritt, men fick nej.

Nu skriver de en interpellation i regionfullmäktige och frågar om regionen som en solidaritetshandling avser att skyndsamt låta alla asylsökande med LMA-kort åka gratis i kollektivtrafiken.

Vill inte kommentera mycket

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) vill inte kommentera anmälan med hänvisning till att JO ännu inte skickat ärendet till honom för yttrande .

Han säger ändå att:

– Om solidaritetshandlingen vi har vidtagit, tillsammans med femton andra regioner i Sverige och hundratals regioner, kommuner och trafikbolag i hela Europa, ifrågasätts är det uppenbart att någon vill stjälpa när vi andra vill hjälpa. Det är väl bara att kalla tragiskt och en prövning får då ske.

https://www.mitti.se/nyheter/manga-vill-veta-var-skyddsrummen-finns-i-stockholm/repvcb!6Ai9BLFJwKEJ370kb0cloA/