Efterfrågat. Karin Ernlund (C) tror att många vill träna ute i vinter, därför ska det den här vintersäsongen gå att boka tider på fotbollsplanerna. Det har efterfrågats av Daniel Engström, sportchef för Hammarbys knattefotboll. Foto: Pia Bisp & Peter Grännby/Byrd

Gratis för barnfotbollen att boka planer i vinter

I vinter ska fotbollsföreningar kunna boka träningstider för barn och unga gratis på alla stadens planer. Ett sätt att kickstarta idrotten efter pandemin, menar idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

  • Publicerad 19:12, 25 maj 2021

I början av förra vintern blev det huggsexa om stadens fotbollsplaner då många föreningar ville fortsätta träna ute, när vädret var milt och smittspridningen hög.

Ett vanligt år brukar föreningarna flytta in en del av spelandet i gymnastiksalar och idrottshallar i november. Då lämnas de flesta planer obokade och öppna för spontanidrott men coronan ökade trycket. Hammarby vittnade om både om trängsel och konflikter vid flera planer.

Konflikt om fotbollsplaner när lagen vill träna ute

För att undvika detta och underlätta för fotbollsföreningarna blir stadens 115 fotbollsplaner bokningsbara den här vintersäsongen.

Särskilt stöd till barns idrottande

– När restriktionerna lättar helt och vi är tillbaka i någon form av normalläge så behöver vi kickstarta idrotten igen. Vi måste samarbeta med föreningslivet för att fler barn och unga ska börja idrotta och se till att de också stannar kvar i sin idrott. Det här är en viktig del i det, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Att idrottsnämnden tidigare i år beslutade att det ska vara gratis för föreningar att bedriva barn- och ungdomsverksamhet på alla planer och i alla anläggningar under hela 2021 kräver också att planerna blir bokningsbara vintertid, enligt Karin Ernlund.

Hon vill dock inte ge besked om föreningarna kan räkna med samma ekonomiska stöd även under 2022, då vintersäsongen också pågår.

Stort behov av uteträning

Daniel Engström, sportchef för Hammarbys knattefotboll, välkomnar beskedet. Han tror att suget efter att spela utomhus vintertid kommer vara stort även om smittspridningen går ner. Trycket på hallarna är stort och klubben lockar nya spelare varje år.

– Vi har stora behov av att kunna träna våra barn och unga och många gånger är det utomhus som gäller, bara det inte blir nedåt minus 20. Att det går att boka gör att alla lag får möjlighet att träna på bestämda tider och det blir inte någon huggsexan. Det gör det också lättare för alla familjer att planera sin tid bättre, säger Daniel Engström.

Bara 27 planer snöröjs

Idrottsborgarrådet tror också på ett fortsatt stort intresse för att träna utomhus även efter pandemin. Hon är inte oroad att de bokningsbara planerna kommer tränga undan spontanidrottarna. Att alla 115 planer bokas upp alla tider bedömer hon som osannolikt.

Det som däremot kan begränsa sportandet är snön.

– Snöröjningen är den så kallade utmaningen och det är därför också därför planerna inte är bokningsbara i vanliga fall under vinterhalvåret. Vi har helt enkelt inte kapacitet att snöröja så många planer, utan det är 18 ordinarie planer och 9 extra planer som vi snöröjer under pandemin, säger Karin Ernlund.

Så funkar vinterspelet på spontanplanerna

Fram till november har fotbollsföreningar bokade tider på stadens planer.

Därefter börjar i vanliga fall vintersäsongen och lagen får istället vissa tider i mindre hallar och gymnastiksalar.

I och med säsongsskiftet öppnas många planer för spontanidrott för alla. De går inte att boka.

Vintersäsongen 2021/2022 blir alla stadens fotbollsplaner möjliga att boka för föreningarna.

Barn- och ungdomsföreningar ska kunna träna på planerna gratis hela 2021.

Visa merVisa mindre