Räddad. Skalman bogseras hem till Tranholmen av grannen Markus med vattenscooter efter stölden. Till höger: Båtägaren Karin Edström. Foto: Privat

Granninsats räddade Karins båt från tjuvar

Tranholmsbon Karin såg två båttjuvar åka iväg med hennes båt från Ropstenskajen. ”Jag ropade på dem med min argaste mammaröst”.

  • Publicerad 11:30, 7 jun 2021

Först tänkte jag att det måste vara min man och min son

Efter ett morgonpass på gymmet i Ropsten var Karin Edström på väg ner till kajen för att hoppa i sin båt och åka hem till Tranholmen.

Men när hon kom dit var den inte längre förtöjd vid kajen. Istället låg den och guppade några meter ute i vattnet – med två män i båten.

– Först tänkte jag att det måste vara min man och min son som av någon anledning var ute. Men så såg jag att det var två personer jag inte känner i båten.

Arg mammaröst

Karin försökte övertala männen att lämna tillbaka båten, som heter Skalman.

– Jag ropade med min argaste mammaröst, ”nu kommer ni tillbaka här och lämnar båten”. De var ganska nära kajen och det var inte långt ifrån att jag kunde hoppa i båten. Då hade jag tagit dem i örat.

Men tjuvarna lyssnade inte, utan navigerade ut mot Lilla Värtan och södra Tranholmen.

Karin Edström skickade ett meddelade till sina grannar på Tranholmen om att hennes båt blivit stulen. Omedelbart var det flera som ryckte ut till undsättning.

En kort stund senare återfanns båten på andra sidan Ålkistan, innan Brunnsviken. Tjuvarna hade lämnat båten.

En granne kunde bogsera hem båten Skalman, som klarat sig oskadd genom kuppen, till Tranholmen. Tjuvarna hade dock tagit dödmansgreppet med sig, och lämnat tjuvgods från andra båtar vid Ropstenskajen, berättar Karin.

En polisanmälan har upprättats och båträddarna har förhörts av polisen.

– Tyvärr var jag inte lika snabb med mobilen som att prata med tjuvarna, så jag fick tyvärr ingen bra bild, säger Karin Edström.

Tredje båtstölden

Hon berättar att det är tredje gången som båten blir stulen.

– Det är många som blir utsatta för båtstölder i Ropsten. Det är knappt så man kan ha båt där.

Efter stölden fick Karin skjuts hem av grannarna.

– Jag vill verkligen framhäva mina grannar i det här som agerade så snabbt, och min granne Mikael som koordinerar den här sms-gruppen, och kunde rädda båten.

Mitt i Danderyd har sökt Sjöpolisen i Stockholm.