Andreas Löving hade precis kommit hem från jobbet till Odensalavägen i Norrbacka när branden startade. Från balkongen såg han röken som blåste åt hans håll.

– Jag gick ut och tittade för att se om någon behövde hjälp med något. Brandkåren hade kört in på vändplanen så jag tänkte att jag skulle öppna bommen här borta, säger Andreas och pekar bort mot parkeringen.

Till slut lyckades brandkåren släcka branden, men 15 lägenheter brand- eller rökskadades och lämnade därmed 15 familjer i behov av tak över huvudet.

Alla familjer har nu fått en kortsiktig lösning.

Grannarna rycker in

I området har grannarna gått ihop och samlar ihop kläder och andra förnödenheter till de familjer som behöver. Allt startade på den lokala Facebookgruppen "Det händer i Märsta/Sigtuna".

– Jag fick kontakt med en tjej och så styrde vi upp en insamling, säger Andreas Löving som bor hos sina föräldrar ett stenkast från där branden bröt ut.

Hemma hos dem kan den som vill komma och lämna sin donation.

– Det var flera som skrev att de har kläder och undrade vem som samlar in och var man kan ställa det, säger Andreas Löving.

För honom är det en självklarhet att alltid hjälpa till.

– Jag älskar att hjälpa och att ha något att göra. Jag och min granne Sussane som bor ovanför brukar ha koll på läget här, säger han.

Utan bostad

Sigtunahem äger den fastighet som brunnit. Dagen efter branden samlades Sigtunahem, kommunen och brandförsvaret för att prata om vad som sker framöver. Första natten fick familjerna evakueras till Midgårdsbadet.

– Nu har i princip alla fått en kortsiktig boendelösning, säger Göran Langer, vd för Sigtunahem.

För fastighetsägarna innebär branden ekonomiska konsekvenser men Göran betonar vikten av hyresgästernas välmående.

– Det primära i denna situation är våra hyresgäster. Det känns såklart jättetråkigt för oss också men framför allt för hyresgästerna, säger Göran.

Han berättar att de flesta lägenheterna är i okej skick.

– Brandkåren gjorde ett bra jobb.

Förundersökning

Branden utreds som mordbrand och en förundersökning påbörjades samma kväll då det inte fanns någon naturlig förklaring till varför branden startade.

– Teknikerna var på plats och nu väntar vi svar därifrån. Polisen höll förhör med många vittnen där flera intressanta uppgifter har framkommit, säger Kristian Bergström kommunpolis i Sollentuna.