En bit bort från den misstänka mordplatsen bor Johanna. Hon står på sin tomt och kikar förbi polisens blå- och vitrandiga tejp mot mordplatsen. På fredagsförmiddagen märkte hon först ingenting avvikande.

– Sedan såg jag avspärrningarna och plötsligt var det en massa poliser här. Men vi hade inte hört något. Det brukar man göra, det är lyhört här. Min tjejkompis ringde och frågade om jag var hemma. Hon var lite orolig. Vi har barn på samma förskola och hade mött alla poliser på väg hit.

Ganska snart stod det klart att det rörde sig om en allvarligt händelse där polisen bekräftade att en person har dött och två skadade har förts till sjukhus. Polisen har inlett en förundersökning om mord och mordförsök.

Beskrivs som lugnt

Johanna är i 30-årsåldern. Hon ser samlad ut men längst in i ögonen syns att hon är skakad. 

– Det är så obehagligt med alla spekulationer. Jag blir rädd för det är obehagligt när det är så nära. Men vi tror inte att det är någon vi känner.

Området beskrivs av grannarna som lugnt och tryggt. En plats där barnen kan springa och cykla fritt.

– De är alltid ute och leker. Det är så idylliskt och tryggt här och därför blir jag lite skärrad. Men jag blir också lättad över att gärningspersonen inte springer lös, säger Johanna. 

– Vi kommer nog att hålla lite mer koll på dem i fortsättningen. Men det är fortfarande ett bra område att bo i.

Kyrkan öppnar för stöd

Efter händelsen i fredags lade Vallentuna kommun ut information på sin hemsida att man aktiverat stöd i form av POSOM-funktionen som kan ge stöd i samband med allvarliga händelser. Här finns ett samarbete med Svenska kyrkan. Under fredagskvällen håller Vallentuna kyrka öppet för ljuständning fram till klockan 20.

På lördagen och söndag håller kyrkan och kapellet öppet för samtal och ljuständning.