Byggnaden Entrékvarteret är formad som en sluten fästning, med en gård i mitten. Bara en öppning finns, i det södra hörnet vid Glasfibergatan. Där kommer sol in under 2,5–3 timmar på eftermiddagen.

Nu vill byggherren Profis bygga ett 14 våningar högt hus mitt emot öppningen. Byggnaden är tänkt att ligga bakom det gamla Klockhuset, som är ett landmärke i Älvsjö.

Det är illa, anser grannarna Erika Jansson och Kim Söderström, som Mitt i träffar en mild höstdag i början av oktober.

– Det här påverkar alla som bor här negativt. Vi får mindre sol och ljus och mycket sämre utsikt. Hela känslan här förändras, säger Erika Jansson, ordförande Brf Entrékvarteret, med 135 lägenheter.

Trivs bra i huset

De två grannarna berättar om hur bra de trivs i huset, där de första invånarna flyttade in hösten 2017. Den trivseln vill de behålla.

– Det är därför vi kämpar för det här, säger Kim Söderström som har sin balkong strax intill öppningen.

Inte spikat än

Förslaget till detaljplan var nyligen ute på samråd och brf:en skickade då in sin kritik till stadsbyggnadskontoret. Där har man nu börjat gå igenom de synpunkter som kommit in. Utifrån dem ska förslaget bearbetas och granskas.

Ljus- och solförhållanden är en av många faktorer man tittar på.

– De som får ändrad utsikt, sol och skugga är de som bor mittemot det planerade bygget. På innergården blir det ingen större ändring, säger handläggaren Nina Mjaaland.

Hus med två delar

Det planerade bygget har två delar: en låg del på 2–4 våningar för kontor och servicelokaler (som butiker eller kaféer) och en 14 våningar hög del, som bland annat rymmer 55 bostäder.

Bygget ska alltså tillföra både arbetsplatser och bostäder. Det är värdefullt betonar stadsbyggnadskontoret i sitt detaljplaneförslag, där man också lyfter fram det nya torg som väntas gynna folklivet.

Kritik från stadsdelen

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning är en av flera viktiga remissinstanser. Förvaltningen motsätter sig inte hushöjden, men ser andra problem med planen. Kritiken gäller att 55 bostäder tillförts de ursprungliga planerna för området Kabelverket/Älvsjöstaden (från 2012), utan att man planerat för fler förskolor eller utrett hur grönytorna ska räcka till i det redan hårt exploaterade området.

– Vi är medvetna om problematiken. Med fler bostäder kommer andra krav på grönytor. Vi har börjat studera detta och ska fortsätta att utreda det i planarbetet, säger Nina Mjaaland.