Det finns en oro över att pensionärsbostäderna i Enebyberg, som kommunen har haft sedan 70-talet, kan säljas. Detta efter ett beslut under hösten om att ta fram en ny inriktning för kommunens äldrebostäder.

– Ska man sälja det här eller riva. Om man väljer att sälja så kan ju de nya ägarna göra precis som de vill, säger Enebybergsbon Lena Laséen.

Får inget svar

Tidigare i höstas fick socialnämnden i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda kön till seniorbostäderna. Det var i samband med att man tog emot flera flyktingfamiljer, som behövde någonstans att bo.

En utredning har även visat att renoveringen av bostäderna kan bli dyra.

Något som blivit grund för oron i grannskapet i Enebyberg, och till att de boende kallade samtliga partier till möte i Enebyberg. De fick dock inget svar på sina frågor, tycker några grannar.

– Vi känner fortfarande att vi inte vet vad man ska göra här.

– Det finns ingen dialog, säger Britt-Marie Folke.

Motivera en försäljning

Enligt fastighetsnämnden kan en renovering av alla pensionärsbostäderna i Enebyberg kosta uppemot 70 miljoner kronor.

Något man tolkar som ett sätt att motivera en försäljning.

– Det känns oerhört obehagligt om det skulle vara så, säger Erna Hellberg.

Grannarna Britt-Marie Folke, Lena Laséen, Christina Bäckmar och Erna Hellberg vill uppmärksamma om hur bra de trivs i området. Att ta in på ett äldreboende bara för att man blir pensionär är inte aktuellt – berättar de.

– Kommunen har verkligen alla fördelar att ha kvar det här, säger Christina Bäckmar.

"Ingen behöver flytta"

Men enligt kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), finns ingen anledning till oro.

– Det finns ingen plan att sälja. Ingen kommer behöva flytta från sina hem.

– Vi behöver fler, inte färre, bostäder för äldre. Vi behöver fler typer och för olika behov. Men det som efterfrågas mest hos den äldre befolkningen är trygghetsboende, som på Kevinge.

Enligt Hanna Bocander finns inga planer att sälja samtidig som hon som hon inte ser det som kommunens ansvar att garantera hyresrätter till pensionärer.

– Men hur det blir i framtiden, det vet ingen. Det finns många som har ett behov av bostad, men frågan är hur långt sträcker sig kommunens ansvar. Vi har ett ansvar att ha bostäder för nyanlända vi ska ta emot, men inte att alla pensionärer har rätt till en hyresrätt.