Susanne Storgaard är en av 68 personer i området som motsatt sig planerna mellan 80-talsbebyggelsen Sfären och Ålkistan.

Idén är att ersätta parkeringsgaraget med två bostadshus, totalt 60-70 lägenheter.

För stort och för högt, anser hon.

– Många tycker ju att garaget är fult. Men tittar man från andra sidan Brunnsviken syns det inte. Nu ska man smälla upp sexvåningshus som ligger som en stor vit koloss och helt förstör det luftiga intrycket som finns här. Och så hävdar man att det smälter in, säger Susanne och fortsätter:

– Sen kan man ju undra vem som vill bo där. Vi tycker att vi bor nära vägen, det här blir alldeles intill vägen med hård trafik dygnet runt, säger grannen Charlotte Nygren.

"Gröna värden förstörs"

Den största anledningen till kritiken mot bygget rör dock något annat.

Hela Bergshamra tillhör Kungliga Nationalstadsparken som är skyddat i lagen.

– Man ska inte få bygga här. Det finns ett fåtal undantag i reglerna, men det ska i så fall höja värdet av parken. Att förtäta är att göra precis tvärtom, säger Susanne.

Tajmingen kunde inte vara sämre, anser Gunilla Widlund.

– Man förstör gröna värden i en pandemi när behovet av det bara ökar. Att inte Solnas politiker vill värna om det är horribelt, säger hon.

"Möter kraven"

Men byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) tonar ned grannarnas farhågor. Han påpekar att husen, efter kritik från bland annat länsstyrelsen, sänkts i det omarbetade förslaget.

– Vår bedömning är att vi möter de krav som finns för Nationalstadsparken.

Enligt stadens utredning störs inte naturen eller de kulturhistoriska miljöerna vid Ålkistan av bostadshusen. Att inte kunna byta ut ett garage mot ett "snyggt bostadshus" vore att övertolka lagstiftningen, anser Svenonius.

– Sen vet jag att det finns grupper som motsätter sig allt och anser att man inte ska kunna göra någonting alls i Nationalstadsparken. Men då inser man inte skillnaden mellan små händelser på redan i anspråkstagen yta jämfört med att bygga på jungfrulig mark. Och det är inte aktuellt.

Beslut i höst

Ärendet tas upp i fullmäktige i höst. Grannarna, som vill att förslaget skrotas och att man i stället låter renovera garaget, har en gnutta hopp.

–  Förslaget har funnits i flera år men det är en annan tid nu. Många kommer att fortsätta jobba hemifrån och behöver den här gröna lungan och de stråken som finns. Jag hoppas verkligheten kommit i kapp politikerna också, säger Gunilla Widlund.