Kvällslugnet i Västertorp bröts brutalt av en skottlossning i torsdags kväll. Grannar som hörde skotten larmade polisen, som snabbt var på plats. En patrull hittade en svårt skadad pojke i övre tonåren, men under 18 år, i ett grönområde längs E4, vid ett villaområde.

Helikoptrar hovrade sedan över området i flera timmar och ett stort uppbåd av poliser genomsökte området, knackade dörr och genomsökte kvarteren.

På natten kom beskedet att pojken avlidit på sjukhus.

– Jag är förvånad att det händer här. Det är ju ett sådant lugnt område. Men å andra sidan, det säger ju de flesta när en skjutning händer där de bor, säger Kåre Hedlund, som är ute och går med jack russeln Fredde morgonen efter mordet.

Fullt med polisbilar

Han är född och uppväxt i Västertorp och flyttade tillbaka till barndomens kvarter för 15 år sedan. Något som liknar gårdagskvällen här har han aldrig varit med om.

– Personnevägen var belamrad med polisbilar och två helikoptrar var i luften. Jag gick in på nätet och läste allt som fanns att läsa. Det har jag annars slutat göra när jag läser rubriken om mord. Förr reagerade jag på det och ville veta mer, men nu händer det ju så ofta att jag inte orkar läsa varje artikel. Det är hemskt, säger Kåre Hedlund.

Ledsen och rädd

En bit bort kommer Johanna Fredriksson gående. Hon bor på Hägerstensåsen och är ute på en power walk på morgonen. Gårdagskvällen skakade om henne.

– När jag hörde helikoptrarna tog jag reda på vad som hänt och ringde sedan min syster som bor här. Jag blev jätteledsen och rädd. Tyvärr är det ju inte ovanligt att det skjuts numera, men det känns ju extra mycket när det är i närheten av där man själv bor. Det är otroligt obehagligt och händer ju i alla slags områden nu, säger hon.

Ingen är gripen

Polisen är inte säker på att den plats där pojken hittades är densamma som den han sköts på. Om han hade några kopplingar till gängkriminalitet vill man inte svara på.

– Det jag kan berätta är att han är brottsoffer i en brottsutredning. För att inte försvåra utredningen kan jag kan inte heller berätta om vi har några misstänkta, utan bara att ingen har gripits, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

En förundersökning om mord har inletts. Mordet är den sjätte dödsskjutningen i Sverige på en vecka.

Många var ute

Att skjutningen hände vid en tid på dygnet då många människor rör sig utomhus är otäckt, tycker Johanna Fredriksson.

– Det är ju en massa folk ute vid åttatiden, även kids som spelar fotboll och annat. Det bor jättemånga barn här. Det är hemskt att oskyldiga riskerar att komma i vägen, säger hon.


Mälarhöjdens kyrka öppen från klockan 10 under fredagen, med anledning av mordet. Här kan man samtala med präst eller diakon, tända ljus och ha enskild andakt.

Mötesplats Fruängen håller också öppet under fredagen, klockan 17-22, meddelar Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Förvaltningen samarbetar med polisen, för att förstärka tryggheten i området efter det som hänt.