Arbetsledare Marcus Jones lägger spår i Rudan.

Arbetsledare Marcus Jones lägger spår i Rudan.

Angie Gray

Rudan är redo för skidor och pulka

Mitt i hängde med när första sträckan av konstsnöspåret i Rudan drogs. Nu är spåret officiellt öppet för säsongen och redo för skidåkare.

Arbetsledare Marcus Jones berättar att det blir ett klassiskt och ett skatespår. Det blir initialt 1300 meter som drag som kommer att förlängas med ytterligare en kilometer.

Nytt för i år är att de även lagt konstsnö i pulkabacken.

– Det ligger ju längre och bättre än den vanliga snön, säger han och hoppar in i maskinen.

Det är drygt fyra till fem decimeter snö som ligger. Det finns även en nyrenoverad värmestuga som ser ut över spåren och sjön.

Belysningen i spåret är öppen till 22:00 varje kväll.

Björn Lindoff från Dalarö dyksällskap dyker i Torvalla simhall.

Björn Lindoff från Dalarö dyksällskap dyker i Torvalla simhall.

Emmy Ahlén

Prova på dykning

För första gången blir det gratis prova-på- dykning för ungdomar i Torvalla simhall under jullovet. Den 3 januari får man testa hur det är att dyka.

– Vi har aldrig haft prova-på-dyk i samarbete med kommunen tidigare, så det känns väldigt roligt, säger instruktör Emmy Ahlén som är instruktör på Dalarö dyksällskap som arrangerar dykningen.

Deltagare får chansen att andas under ytan med dykutrustning, sväva viktlöst och simma som en undervattensdrönare i grupper. Varje grupp har en egen professionell instruktör och all utrustning finns att låna på plats.

Dyken pågår i drygt 30 minuter och man får genomgång före och efter. För den som nappar på dykning finns möjlighet att fortsätta dykkurs under våren.

– Tanken är att om det blir så populärt som vi hoppas det blir så kommer vi köra det mer på lov här, säger Emmy.

Aktiviteten är gratis och anmälan är öppen så länge det finns platser kvar. Anmälan mejlas in till Dalarö dyksällskap och alla under 16 år måste ha målsman med sig.

Nioåriga Leah Lassila åker skridsko fem dagar i veckan.

Nioåriga Leah Lassila åker skridsko fem dagar i veckan.

Angie Gray

Extra öppet för skridsko

Inne i Torvalla ishall 2 ligger isen blank. Ljudet av skridskor och puckar som slår mot sargen fyller hallen. Nioåriga Leah Lassila gör pirruetter och hoppar på ena sidan isen.

Hon åker skridsko fem dagar i veckan, ofta här i Torvalla.

– Det är så roligt, säger hon.

Under lovet blir det extra mycket träning för Leah det är dags för konståkningsläger för henne.

För den som vill åka skridskor finns det gott om möjligheter under lovet. Både Torvalla och Hanveden har extra öppettider under lovet, både för åkning med och utan klubba. Fullständiga tider och information finns på kommunens hemsida.

Vendelsö ridskola bjuder in till kurs under jullovet.

Vendelsö ridskola bjuder in till kurs under jullovet.

Rebecca Fredriksson

Lär dig om hästar

Sugen på att lära dig mer om hästar? Vendelsö ridskola och Österhaninge ridsällskap bjuder in barn och ungdomar mellan 7-12 år på en undervisning i stallet under lovet. Under en tredagarskurs får man lära sig om allt från ridbanans regler, säkerhet och vad hästen behöver för att må bra.

– Vi rider på käpphästar, bland annat i skogen. Vi kommer också bygga en hinderbana och prova hoppa med dem. Barnen får lära sig massor på ett lekfullt sätt, berättar Anna Boström från Vendelsö ridskola.

Första dagen är fokus på hur man är i stallet.

– Det handlar mycket om att när man är i ett stall måste man lära sig att kunna möta varandra, ha en god ton och vara en bra kompis, säger hon.

Det är en utbildad ungdomsledare som håller i utbildningen.

Deltagare får frukost och det är gratis att delta. Varma och oömma kläder behövs. Kursen äger rum 27, 28, 29 december och anmälan görs på minridskola.se.