– Nils von Höpken byggde om slottet på 1860-talet. Då började det hända saker. Det blev många tragedier och hemskheter, berättar Mikaela Lodén som leder både visningar och ”paranormala” vandringar” på Bogesunds slott.

– Arkitekten dog ung och Nils von Höpken fick inviga slottet genom att bli begravd där. Sedan förföll slottet och ätten von Höpken dog ut 1952.

Det är inte svårt att tänka sig att slottet på Bogesund gett upphov till många spökhistorier. Dörrar knarrar och på vinden hörs plötsligt oförklarliga knackningar. I många rum hänger de åldrade tapeterna i trasor.

Barnen skulle härdas

Slottet hann ägas av fyra generationer von Höpken som alla hette Nils i förnamn berättar Mikaela Lodén. Om en av dessa sägs det att han var så elak att han inte lät sin barn äta sig mätta och spärrade in dem på vinden eller i källaren, för att de skulle härdas.

– Han hade konstiga idéer om barnuppfostran, konstaterar Mikaela Lodén och berättar om alla märkliga observationer som folk säger sig ha gjort i slottet.

– Här brukar Vita frun – Carolina Lantinghausen – stå, och här brukar hon sitta, säger hon och visar först på en fönsterplats vid slottets festsal och sedan en fåtölj. Det var hon som ärvde slottet och förde in det i von Höpkens ägo.

Slottets förste ägare, Per Brahe den yngre, han som varnade för att göra om slottet, fick det inte mycket bättre. Han avled i sin säng i slottet, 78 år gammal. Enligt Mikaela Lodén hade han uttalat att han ville begravas på Visingsö, där hans hustru vilar, men i stället fick han finna sig i att jordfästas i Östra Ryd.

En dold spiraltrappa leder upp till hans sovgemak och det finns de som tror sig ha mött honom på slottet sedan dess:

– Vid fester säger folk att han kommer ner, berättar Mikaela Lodén.

Tror du på allt detta?

– Jag tror och jag vill tro. Jag har upplevt så pass mycket att jag tror det finns något övernaturligt på slottet. Men jag är inte rädd.