I galleriet Vulkano i Södra Änggården finns det plats för konstutställningar, ateljé för hemlösa konstprojekt – men också wrestling. Mitt i den stora, graffititäckta eventhallen står en ring uppbyggd för förbundet Svensk Wrestlings träning.

Eric Svenseth och Linnéa Runhage är två av förbundets wrestlare. Eric höll på med thai-boxning och MMA på hög nivå för 20 år sen, men blev 2009 medlurad på en wrestlingträning.

Conny Mejsel blev sedan snabbt en av Sveriges största wrestlers. 2016 gick han i pension, men kunde inte hålla sig borta och gjorde sin comeback precis innan pandemin slog till.

– Det är kul att få ta en paus från sin vanliga vardag och bara slänga sig in i det här parallella universumet, säger Eric.

Linnéa upptäckte wrestlingen via en gala på Pustervik. Hon hade aldrig sett något liknande förut och bestämde sig för att gå på en uttagning 2016. Betty Rose har sedan dess fått sig en stor beundrarskara.

Pro wrestling behöver egentligen upplevas för att förstås. Kort sagt är det ett låtsasslagsmål på riktigt.

En del av det må vara uppgjort sen innan men slagen är ofta på riktigt. Matcherna centreras kring en berättelse, det goda mot det onda eller att en karaktär som söker hämnd från tidigare matcher.

– Det lättaste sättet att förklara en wrestlingshow är att det är som en actionfilm, fast live. Det är samma dramaturgi och känsla, men utspelar sig på en scen, säger Eric.

Har du vad som krävs?

Nu söker förbundet nya wrestlers. Ett tjockt pannben, en vilja att stå på scen och att inte vara rädd för att ta en smäll är några av sakerna som krävs för att kunna bli en wrestler.

– Det är inte för alla att vara wrestler. Det tar tid och det gör ont. Men det är det fucking roligaste som finns, säger Linnéa Runhage.

Pandemin var, som för all kultur, en prövande tid för Svensk Wrestling. Istället för ett utsålt Pustervik hade de strömmade shower på internet. Nu är de redo att gå upp i ringen igen.

– En publik på nätet går inte att jämföra med Pustervik där det är 500 fans i masspsykos, säger Eric Svenseth.