1. Slakthuset Saturdays, sista lördagen i varje månad året ut.

Slakthuset Saturdays är en urban farmers market i Slakthusområdet i Gamlestaden. Här samlas över 30 mathantverkare och producenter i toppklass bland foodtrucks, BBQ, ett taproom och ett vineri. 

MetAle på Liseberg.

MetAle på Liseberg.

Göteborg & Co

2. MetAle på Liseberg, 24–25 maj.

Tillsammans med tio utvalda hantverksbryggerier från Göteborgs Ölgille bjuder Liseberg in till en helg fylld med hantverksöl, mat och föredrag. Livemusiken står banden Mustasch och Lillasyster för.

3. Den stora Balkanfesten, 1 juni.

Slakthuset förvandlas till lilla Balkan med fokus på mat, dryck och musik från denna del av Europa. I samarbete med matinfluencern Nikola Zivkovic, med rötter i Montenegro, ordnar Wine Mechanics en fest med bosniska burek, montenegrinska beats, serbisk cevapi, helgrillat lamm med mera. Det utlovas även iskall Karlovacko och Jelen, slovenskt orangevin och rödpang från Bosnien. 

4. Slakthuset Block Party, 16–17 juli 

Slakthuset Block Party 2024 är en tvådagars urban gatufest med fullt fokus på lokal mat, musik, Göteborgsproducerad öl och vin från lokala Wine Mechanics. 

Kulturkalaset med Streetfoodfestivalen.

Kulturkalaset med Streetfoodfestivalen.

Göteborg & Co

5. Kulturkalaset med Streetfoodfestivalen, 29 augusti–1 september.

Sveriges största street food festival är tillbaka i Göteborg för tredje året i rad. Matfestivalen sträcker sig mellan Basargatan och Kungstorget. Under festivalen avgörs även SM i streetfood och sweetfood med prisutdelning på Kungstorget. 

SM i Hamburgare.

SM i Hamburgare.

Instagram

6. SM i Hamburgare, 1 september.

Finalen av SM i Hamburgare hålls i Slakthusområdet i Gamlestan. Arrangör är grillmästarna på Mugworts som utlovar folkfest när Sveriges bästa hamburgare ska utses och har en prognos på minst 10 000 besökare.  

7. Fiskhamnens dag, 8 september.

Göteborgs Fiskhandlarförening fyller 100 år och vill fira detta med en dag öppen för alla fisk- och skaldjursälskare. Besökarna kan träffa lokala fiskare, testa ny och klassisk sjömat och lyssna på lokala band.

Biskopsgårdens matfestival.

Biskopsgårdens matfestival.

Göteborg & Co

8. Biskopsgårdens matfestival, 14 september.

Förra årets succé Biskopsgårdens matfestival i Svarte Mosse återkommer. Smaka på mat från världens alla hörn och upptäck den lokala matrikedomen. Förutom god mat utlovas också musik, aktiviteter för barn och ungdom och en härlig stämning.   

Korvfestivalen.

Korvfestivalen.

Robin Lorentz-Allard

9. Korvfestivalen, 27–28 september.

Denna festival lockar årligen tusentals glada korvälskare till att botanisera i ett unikt utbud av korv, passande korvtillbehör och dryck. Årets upplaga av Korvfestivalen tar plats på Gothenburg Film Studios med 40-50 utställare. 

Ostfestivalen.

Ostfestivalen.

Göteborg & Co

10. Ostfestivalen,11–12 oktober. 

Under hösten kommer Ostfestivalen tillbaka till Göteborg för andra året. Precis som förra året förvandlas Auktionsverket Kulturarena till ett mecka för ostälskare där svensk ost hyllas i kombination med utvalda tillbehör och drycker. 

11. Sparkling, 18–19 oktober.

Göteborgs bubbligaste mässa, Sparkling, kommer tillbaka till Clarion Hotel Post i höst. Under två späckade dagar finns det möjlighet att prova allt från champagne, crémant och cava med passande delikatesser.  

 Queens of the kitchen.

Queens of the kitchen.

Göteborg & Co

12. Queens of the kitchen på Göteborgs konstmuseum, 25 oktober under Kulturnatta.

Mat är i fokus på Göteborgs konstmuseum. Kvinnor med olika matarv har tillsammans tolkat och skapat kring konst och mat. Queens of the kitchen från Biskopsgården har skapat en upplevelse där alla kan smaka på och lära sig laga typiska rätter från Biskopsgården. Fri entré denna dag. 

Källa: Göteborg & Co