Göteborg/Stockholm

M/S Juno är världens äldsta registrerade fartyg med övernattningsmöjligheter. Hon byggdes i Motala Werkstad redan 1874 och sedan dess har hon färdats längs med Göta kanal. 

Under årens lopp har fartyget blivit en klassisk symbol för Sveriges ångbåtshistoria och är nästintill ett flytande museiföremål idag. 

Skönhet och själ

I år fyller hon 150 år och det ska självklart firas. I måltidens tecken i samarbete med mathistorikern Richard Tellström.

– Att fira Junos 150-årsjubileum är en speciell händelse för oss, då vi förvaltat detta kulturarv sedan 2001 och är stolta över vårt arbete med att bevara Junos skönhet och själ, säger Peter Henricson, Sverigechef på Stromma som äger Rederi AB Göta Kanal.

– Nu kastar vi loss igen och inleder säsongens klassiska tur mellan Göteborg och Stockholm, en njutningsfull tidsresa genom Sveriges historia som lockar passagerare från världens alla hörn.

150 år gamla menyer

För att uppmärksamma jubileet har Strömma krokat arm med mathistorikern Richard Tellström och dykt ner i 150 år gamla menyer, med rätter som sagosoppa, surstek, kastanjepuré och kabeljopudding. 

Nu har man tillsammans tagit fram en moderniserad jubileumsmeny i sann 1800-talsanda.

Delar av den framtagna menyn kommer att serveras i Junos restaurang under årets säsong.