Göteborg

I Novusundersökning har man tittat närmare på vilka specifika prövningar som hundägare möter i storstadsmiljöer.

73 procent av de tillfrågade flera upplever flertalet utmaningar med att vara hundägare i stan. 

En av dessa är till exempel att hundarna påverkas mycket av värmen, och i storstäderna finns inte alltid samma möjligheter till exempelvis svalka i sjöar och grönområden.

– Vår målsättning är att våra husdjur ska känna sig lika välkomna i städerna som vi människor. För att förbättra livskvaliteten för både husdjur och deras ägare året runt behövs fler grönområden och ytor för rekreation, säger Cecilia Stenberg, kommunikationsansvarig på Mars Sverige, som ligger bakom initiativet Better Cities For Pets som syftar till att skapa mer djurvänliga och hållbara städer.

Stannar hemma

För att underlätta för hundägare inför sommaren har Mars tillsammans med AniCura tagit fram en hundguide med de bästa tipsen för att klara sommaren på bästa sätt med sin fyrbenta vän.

– Sommartid är det extra viktigt att vara observant på sin fyrbenta vän. Det varma och sköna vädret kan innebära många utmaningar för våra hundar. Några goda råd inför sommaren är att vara försiktig med aktiviteter i gassande sol, att aldrig lämna sin hund i bilen och att hålla hunden kopplad i närheten av grillplatser, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura – en familj av djursjukhus och djurkliniker specialiserade på sällskapsdjur.

Undersökning visar också att 42 procent av hundägarna väljer att stanna hemma från semesterresorna om det inte är möjligt att ta med sig sin hund.