Göteborgs filmfestival är Nordens största och drar stor publik. Men pandemin har ändrat förutsättningarna. I år har man för första gången invigning på biografer över hela landet. Bio Aspen i Aspudden och Biocafé Tellus i Midsommarkransen finns med.

– De bestämde sig för att sprida ut sin invigning för att gör den tillgänglig för dem som inte kan åka till Göteborg under pandemin. Det är förstås jättekul att vi är med, säger Jennifer Norström, kommunikatör på Bio Aspen.

Livestreamad invigning

Den 28 januari är det en cirka 30 minuter lång invigningsceremoni i Göteborg. Den livestreamas i alla biografer som utsetts. Sedan blir det premiärvisning av den svenska filmen "Så jävla easy going", en dramakomedi baserad på en roman av Jenny Jägerfeld, i regi av Christoffer Sandler.

– Under pandemin måste man vara påhittig. Det här är ett jättesmart innovation av Göteborgs filmfestival och för oss är det jättefint att få ta festivalen till vårt närområde, säger Jennifer Norström.

Ceremonin och filmen bokas som ett paket. Pandeminrestriktionerna begränsar hur många som kan komma in i salongerna, för att trängsel inte ska uppstå.

Har fått viktigt stöd

För Bio Aspen, som är en ny biograf, är det förstås extra roligt att vara med. Eldsjälarna bakom bion kom i gång med verksamheten på allvar under 2021, trots pandemin. Både storfilmer och smalare filmer visas och ibland bjuder man in regissörer för samtal. Och redan i mars deltar man i nästa festival – Tempo dokumentärfestival.

– Det har gått så bra! Under mellandagarna var det helt fantastisk, det var nästan helt utsålt, säger Jennifer Norström.

Hon betonar också hur viktigt stödet från lokalsamhället har varit, liksom bidrag från Svenska filminstitutet och kulturnämnden.

– Ambitionen är att vi ska börja med skolvisningar. Det är ett sätt att bli ännu mer en del av lokalsamhället, säger Jennifer Norström.

https://www.mitti.se/nyheter/eldsjalar-hoppas-snart-kunna-oppna-det-nya-kulturhuset/reptlb!sU9HoRgVy14A@arFRxqMxg/