Det var på onsdagskvällen som galan för Sveriges viktigaste musikpris hölls på Annexet. Joel Alme hade, kanske lite förvånande, sorterats in i kategorin visa/singer-songwriter.

Helt malplacerad kände sig dock inte Alme som förra året släppte albumet "Sköt er själva så sköter jag inte mitt". Grammisjuryn valde Alme som pristagare "för sina låtar och texter om uppväxten i Göteborg".

– Jag gillar ju vistraditionen som finns i Sverige, men lyssnar också mycket på gamla irländska visor. Den traditionen var ju sedan med om att bygga upp countrymusiken, bluegrass och annat. Jag är väldigt förtjust i amerikansk musik, säger han.

Tr‰ffar albumaktuella Joel Alme i Bjˆrkhagen.

Tr‰ffar albumaktuella Joel Alme i Bjˆrkhagen.

Angie Gray

Första gången

Han steg upp på scenen för att motta priset från Amie Bramme Sey som var värd tillsammans med Pelle Almqvist från The Hives.

– Det var kul och överraskande. Jag har aldrig vunnit något stort pris tidigare, säger Joel Alme som dock varit nominerad tre gånger tidigare.

Då har det varit i kategorierna Årets rock, Årets textförfattare och Årets alternativa pop. Men nu finns statyetten för visa/singer-songwriter hemma i Björkhagen i Stockholm.

– Än så länge står den ovanpå pianot. Det kanske den gör i någon timme till för min dotter gillar att inreda sitt rum med mina grejer. Runt 5-6-tiden har den nog flyttat på sig, säger Alme som precis kommit hem från promenad med hunden.