Centrum

Anders Wester började lägga upp bilder på Facebook som "goteborgsfotografen" för över 10 år sedan med inställningen att Instagram med det lilla formatet inte var något att ha när man var fotograf. Men när Facebook ändra sina algoritmer och antalet nya följare mer eller mindre försvann över en natt blev det annat liv i luckan.

Han insåg att Instagram var en plattform som han kunde använda sig av i egenskap av fotograf. Och på den vägen är det.

Nu, med målsättningen att visa upp hur fin vår vackra stad kan vara.

– Göteborg är under konstant förändring. Det roligaste är att många verkar tro att man har tur när man tar en bild eller att den är redigerad efteråt, men faktum är att många gånger är en hel del planering bakom för att få till det där exceptionella ljuset, solnedgången eller kanske fullmånen som går upp.

– Mycket handlar givetvis om vädret för dagen, var går solen upp och ned. Sedan är det scouting efter nya platser då man kanske söker en viss vinkel. Har jag en idé om att ta en solnedgång med Älvsborgsbron i bakgrunden, ja då får jag vänta till rätt tidpunkt på året då solen går ned i sydväst.

#gbgfotografen – Klippan New York style.

#gbgfotografen – Klippan New York style.

Anders Wester

En konversation

Men det är inte bara bilderna som lockar, gbgfotografen gillar att ställa frågor och starta en konversation.

– Instagram handlar ju om en konversation mellan dig och dina följare. Jag pratar med dem genom mina bilder, men även genom mina captions. Ta en bild på Karlatornet och fråga vad dina följare tycker så är diskussionen igång!

– Och, glöm inte bort Stories. Om man jobbar med stillbild är det lätt att man kanske glömmer bort, men det snabba och lätta formatet är en av Instagrams mest sedda ytor. Varje gång du postar på Stories så syns du i folks feeds.

#gbgfotografen – Måne över Eriksberg.

#gbgfotografen – Måne över Eriksberg.

Anders Wester

Utsikt över hamnen

Då Anders Wester huserar uppe på Kvarnberget och har finfin utsikt över hela hamnen så det är givetvis ett favoritmotiv då han gillar att följa utvecklingen längs älven.

– I och med att jag bor i innerstan blir det mycket fotande här i och med att jag inte har lika mycket tid att fota som förut. Tidigare var Röda sten, Eriksberg och området runt Korsvägen mina favoriter. Men idag är jag mer fokuserad på nya områden som växer upp eller förändras såsom Frihamnen, runt Hisingsbron och runt Lindholmen.

#gbgfotografen – Stora Teatern reflektion.

#gbgfotografen – Stora Teatern reflektion.

Anders Wester

Hitta en egen stil

Anders Westers bästa tips för ”nya” fotografer på Instagram, förutom att försöka aha kul och inte fokusera på antal följare eller likes, är att hitta sin egen stil, ha en tydlig röd tråd och förvalta den. 

– Själv har jag ett lite specifikt område i och med att jag enbart publicerar Göteborgsbilder. Jag fotar givetvis mycket annat men på detta kontot håller jag mig till Göteborg. Det jag gjorde när jag började få följare var att fokusera på att tagga rätt. Detta gjorde att många delade mina bilder och på så sätt fick jag nya följare av dem.

– Jag tror att det är viktigt att hålla sig till något sorts tema så att folk vet vad de har att vänta sig när de börjar följa dig. Sedan gäller det att vara aktiv i den egna profilen, att vara trevlig och tillmötesgående, att svara på kommentarer och gilla andras bilder.

#gbgfotografen – Självporträtt.

#gbgfotografen – Självporträtt.

Anders Wester