När meteorologerna förutspådde en supersommar var det nog många seglare som blev glada. Men sol och värme blev till regn och rusk.

I början av september finns dock chansen att avsluta säsongen med Lidingö Shorthanded, arrangerad av Lidingö segelsällskap.

– Lidingö runt invigde säsongen, det här blir en fin avslutning innan båtarna ska tas upp, säger Clemens Fleige, evenemangsansvarig.

Det var under pandemin som idén till Lidingö Shorthanded kom till. De flesta Stockholmsklubbarna ställde in alla kappseglingar på grund av restriktionerna men Lidingö segelsällskap löste det på annat vis.

– Genom att segla shorthanded kunde vi kontrollera hur många som befann sig på ytorna, säger Clemens.

Han berättar att det under 2020 var relativt bra uppslutning. I år har anmälningarna däremot inte haglat in än så länge. Clemens berättar att det för 15 år sedan kunde vara runt 350 båtar anmälda till Lidingö runt, men att det inte riktigt ser ut så längre.

Hoppas på 20 båtar

– Intresset går i vågor och för unga finns det många andra sporter som konkurrerar om tiden. Vi ska se om vi kan väcka seglarnas intresse igen. Om man gör en bra ungdomssatsning så blir frukten man sedan skördar att folk tävlar och är duktiga. Det är supercoolt.

Han ser flera anledningar till att alla tävlingssugna ska anmäla sig till kappseglingen i september.

– Prova att segla även om båten inte är lämpad för shorthanded-segling, se det som en utmaning. Inre skärgården har sina överraskningar samtidigt som banan är relativt kort så det tar inte hela dagen.

Han hoppas att åtminstone 20 båtar ska anmäla sig, just nu är det 14.

– Det hade varit strålande. Om det är vind och soligt så är vi glada. Målet för framtida tävlingar är att få ihop 50 båtar.

Tävlingen äger rum 2 september och utgår från Hustegafjärden, Gåsahaga.

Anmälan gör på sailarena.se eller via en länk från Lidingö runt-hemsidan