FÖR ALLA. Botkyrka GK har dragit igång en satsning för att möjliggöra för golfspel bland barn och unga även under vinterhalvåret. I samma veva satsar man också på paragolf. Foto: Botkyrka GK

Golfklubb satsar på paragolf i Botkyrka

Som en av få golfklubbar i Stockholms golfdistrikt erbjuder nu Botkyrka GK möjligheten till paragolf, alltså golf för personer med fysisk och intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

  • Publicerad 05:15, 20 sep 2021

– Vi har verkligen kommit igång, och det är jättekul! Vi vill ju kunna erbjuda golfen för alla, oavsett nivå eller förutsättningar, säger Fredrik Lennmalm, klubbchef för Botkyrka GK.

Men det hela började inte med enbart en satsning på just paragolf – det blev snarare en förlängning av ambitionen att utöka klubbens barn- och ungdomsverksamhet, även under vinterhalvåret.

För att få ekonomiskt stöd att bygga en inomhushall som skulle kunna brukas under vintern sökte Botkyrka GK stöd hos både Allmänna arvsfonden och Riksidrottsförbundet.

– Vår tränare, Magnus Elwin, hade erfarenhet av paragolf, och det var i den vevan som vi insåg att det vore kul om vi kunde bredda vår verksamhet efter visionen att alla är välkomna att spela golf. Efter att ha pratat med Svenska golfförbundet om förutsättningarna för paragolf kom vi i kontakt med kommunens tillgänglighetsansvariga som visade sig vara till stor hjälp, säger Lennmalm.

Egen tävlingskategori

Det här skedde under hösten 2019, och redan nästa år hade bygglov beviljats för en ny hall anpassad för golfspel för barn, unga och paragolfare.

Sedan dess har klubben fått utökning med sju medlemmar i kategorin paragolf, var och en utifrån deras egna villkor.

Redan senare i september får de möjlighet att testa sina färdigheter i en tävling i just paragolf som arrangeras på klubben, med spelare från hela Mälardalsområdet.

– Vi räknar med att 50–60 spelare kommer. Tre från oss är redan anmälda, och de är väldigt aktiva, bor i närheten och spelar varje dag i princip, säger Lennmalm.