Löven hann knappt börja falla innan julen gjorde intåg i Stockholms butiker.

På sociala medier ”larmas” det om att julmust packas upp på Ica Hornstull och Coop på Östgötagatan, till exempel.

På Hemköp i Skanstull står musten staplad i mängder och vid kassorna väntar skumtomtar.

– Det är inte så ovanligt. Vecka 39 brukar vi börja med julmust, det var likadant i fjol. Skillnaden i år är att fler butiker har hängt på, säger Claes Salomonsson, pressansvarig vid Hemköp.

Semlor i augusti

Men visst är det så att säljstarter sker tidigare och tidigare om man tittar bakåt, menar han.

– Hemköp i Nordstan i Göteborg började i år sälja semlor första tisdagen i augusti. Det är rekord. Men de sålde 300 första dagen, det visar att det är populärt.

Det är just det som är grejen, menar Claes Salomonsson – efterfrågan finns, oaktat säsong.

– Sedan är ju kunderna tudelade. Vissa tycker att det ska hållas på traditionerna och väntas till december.

Vad tycker du personligen?

– Jag älskar julmust, så jag smakar gärna tidigt. Men de stora kvantiteterna sparar jag till december.

Tusen lussebullar

Matbutiken Götgatsbacken (tidigare Matrebellen) vid Slussens tunnelbana väntar dock med musten. I alla fall till november.

– Det har blivit lite av en tävling det där, att sälja tidigare och tidigare. Men jag har en mindre butik där det är lite trångt, så jag väljer att hålla mig till säsong, säger ägaren Patrik Danielsson.

Sedan är det också det där med att saker som säljs vid fel tillfälle kan reta upp folk.

– Börjar man för tidigt kan man få skäll. Förra året sålde jag lussebullar i oktober, då sa alla bara ”nej, nej, nej”. Men jag sålde också några tusen per dag.