Livet kan gå väldigt fort och ta vägar som leder både rätt och fel. Om huvudpersonerna i Märstaförfattaren Emilie Wiklunds nya bok, Becka och Pärlan, i det som ska bli en bokserie hade varit verkliga skulle de instämma till fullo menar hon.

Snabbt summerar hon handlingen i boken "Att stjäla en tavla" som är hennes debutbok.

– Becka och Pärlan var bästa vänner men efter ett oturligt missförstånd skiljs de åt som ovänner och nu har de inte setts på flera år. Plötsligt möts de igen och deras liv tar en helt ny vändning. Tillsammans reder de inte bara ut en konsthärva och knäcker ett kriminellt nätverk, utan de inser också att deras liv är mycket bättre när de får vara tillsammans, säger hon.

Boken har precis släppts och under lördagen den 18 maj besökte Emilie Märsta bibliotek för att prata om boken som hon skrivit tillsammans med Jennifer Hasselroth.

– Vi träffades på ett skrivarläger för två år sedan. Jag och Jennifer lärde känna varandra lite mer under en skrivövning – att skriva dialog ihop. Det var det som blev ursprunget till den här boken. När vi sedan var hemma började vi utöka dialogen om vad de här två karaktärerna tänker och känner, säger Emilie Wiklund.

I nästa skede ska "Att stjäla en tavla" läsas in som ljudbok men författarparet har redan gått vidare och bok nummer två i serien är redan klar. Dock väntar de med att släppa den delen tills den första boken fått fäste.

– I sommar börjar jag min semester med att åka tillsammans med Jennifer till Gotland där vi ska skriva vidare på bok nummer tre. För oss är det semester, vi tycker det här är så oerhört roligt. När vi ses vissa helger så skriver vi från morgon till kväll, säger hon.

Vad är det bästa med att skriva böcker?

– Det är den kreativa processen, att också skriva tillsammans. Man knyter an till var den andra avslutar och att lära känna de här olika karaktärerna som vi skapar genom skrivandet. Men också då vi skriver en bit var att man längtar efter att få se var karaktärerna tagit sig och fortsätta från där Jennifer slutar sin del, säger Emilie.

Ofta har författarna tänkt precis lika när det kommer till karaktärernas personlighetsdrag och handlingar.

– En sak som varit väldigt roligt under processen är att när vi läser vad den andra har skrivit att man själv tänkt precis likadant. Det är klart att Pärlan skulle göra så här har jag kommit mig själv flera gånger fast det är Jennifer som skrivit, säger hon.

Emilie beskriver boken som både fartfylld och humoristisk och bitvis allvarlig. Men mest hoppas hon att läsaren känner värme och kärlek och kan gapskratta lika mycket som författarna själva gjort under tiden de skrivit boken.

– Utan skratt och kärlek vad har vi kvar då?

Emilie Wiklund kommer att signera böcker nu på lördag den 1 juni på Ica Kvantum i Märsta centrum.