Flera av GB:s tio bästsäljande glassar har ökat i pris i år jämfört med föregående år, enligt statistik från Pressbyrån och 7-Eleven. Som namnet antyder är Magnum Double Gold Caramel Billion ingen billig historia. Den som vill unna sig den lyxiga glassen med pekannöt och guldfärgad choklad får slanta up hela fem kronor mer i år. Klassiker som Tiptop och Daimstrut har också ökat med två kronor och landar på 30 kronor vardera.

Men prishöjningarna kommer inte innebära någon fara för glassförsäljningen, tror Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

– Visst tänker konsumenter mer på vad saker kostar nu, men å andra sidan har respekten för "småpengar" sjunkit. Vi köper inte styckglass för att vi vill ha det billigaste – utan för att vi vill ha en törstsläckare i stunden.

Ulf Mazur tror inte på fler prishöjningar i sommar. Hans egen favorit är Daimstrut: "Den är helt otrolig".

Ulf Mazur tror inte på fler prishöjningar i sommar. Hans egen favorit är Daimstrut: "Den är helt otrolig".

Johanna Wallén

"Väldigt tufft att gå över prisplatåer"

Den som tröttnat på ständiga prisökningar kan glädja sig åt att en Piggelin ligger kvar på 10 kronor och att priset på en Sandwich faktiskt sjunkit med en krona till 20 kronor. Enligt Ulf Mazur ligger det en hel del psykologi bakom prissättningen.

– Det är väldigt tufft att gå över prisplatåer som 10, 20 och 30 kronor. Priset blir gärna 29 kronor så att det inte känns som 30 kronor. Och 30 kronor, så att det inte är över 30 kronor.

Glasspriserna sätts ofta en gång per säsong och enligt Ulf Mazur kommer det förmodligen stanna på nuvarande nivå.

– Producenterna måste ofta lova samma pris per säsong, så vi kan ju hoppas att de inte höjer priserna mer. Förra året var extremt eftersom alla kostnader på jordbrukssidan skenade under våren.

En svunnen tid. Här är GB:s glassar från 1978.

En svunnen tid. Här är GB:s glassar från 1978.

Mostphotos

Två klassiker genom tiderna

Även om du varit med i glassgamet länge kan det vara svårt att tro att en piggelin kostade ynka 1:30 kronor år 1980. En annan klassiker, sandwichen, gick för 2:50 kronor samma år, enligt GB:s rekommenderade priser.

Tio år senare kostade piggelin och sandwich 4 respektive 6 kronor styck. År 2000 var Piggelinen uppe på 6 kronor medan sandwichen stuckit iväg till 10 kronor. Och i tio års tid var det en osvuren regel att en piggelin kostade 6 kronor – tills höjningen till 7 kronor kom som en chock 2011.