Det ser ut som vanliga trägolv, men det räcker med att ta några steg över dem för att känna att de är ovanligt hala.

– Vi får säga åt besökare att gå försiktigt. Mattorna är som surfbrädor, och inte ens vanliga halkskydd biter, säger hyresgästen Lena Heffler.

I juni 2019 fick Lena Heffler ta över sin lägenhet, efter 32 år i bostadskön. Hon hann bo här i en månad innan hon halkade, och slog sig illa.

– Jag tog ett kliv ut över tröskeln, till det lite lägre matrumsgolvet, och min fot fick inget grepp. Jag landade på vänster knä så illa att det bröts utåt, säger Lena Heffler.

Toppen av skenbenet hade smulats sönder. För att laga knät har Lena Heffler genomgått tre operationer. Sedan fallet har hon ätit 2920 Alvedon. Knät kommer aldrig bli helt bra.

Halkrisk i hela huset

Under den tid som knäet höll Lena Heffler hemma pratade hon med grannar. Flera hade upplevt att lägenheterna, som sedan 2016 renoverats en efter en, fått hala golv.

– Grannen högst upp har ramlat fem gånger. En i porten bredvid föll och var tvungen att sjukskriva sig. Flera gäster har halkat omkull, säger Lena Heffler.

– Min man halkade på mattan och fick sin basfiol över sig. Han hade bara tur att varken han eller instrumentet skadades. Jag halkade i köket, och jag har aldrig ramlat förr i mitt liv, säger en annan hyresgäst som vill vara anonym, som bott i huset i 25 år.

Att huset ligger i Gamla stan och är byggt på 1600-talet gör inte saken bättre. Lägenheterna har ibland små nivåskillnader och golven har en tendens att luta.

I höstas gjorde Lena Heffler en sammanställning av halkläget. Boende i 21 (av 37 lägenheter) svarade och vittnade om hala golv. I sju av lägenheterna har folk halkat omkull.

"Korrekt behandlade golv"

Problemet påtalades för hyresvärden Stadsholmen. De kontrollerade golven i sex lägenheter med en entreprenör. I ett skriftligt svar till boende konstaterar Stadsholmen att golven är korrekt behandlade. De "inte avvek från vad som kan förväntas av hårdvaxoljade golv".

Däremot kan de upplevas halare än golv med annan, traditionell behandling, fortsätter svaret.

– Det vi erbjudit hyresgästerna är ett rengöringsmedel, som när det använts gjort att den upplevda halheten upphört, säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen.

Hur blir det för de som inte kan använda medlet själva, till exempel på grund av ett brutet knä?

– Det är inte en särskilt extrem åtgärd, det handlar om att använda medlet när du på vanligt vis städar och skurar, säger Fredrik Juhnell.

Hur lång tid det tar innan rengöringsmedlet verkar kan Fredrik Juhnell inte svara på i dagsläget.

Inte aktuellt med egna åtgärder

Ytterskor får inte användas inomhus eftersom det kan skada golven, och att åtgärda golven med egna metoder är inte heller en lösning, menar Lena Heffler.

– Vi har kollat upp lösningar, och de finns. Sandpapper, gnugga med vinäger- eller ättikeblandningar. Men då måste vi själva betala för att återställa allt sen när vi ska flytta ut, eftersom det är hyresrätter.

Dialogen med Stadsholmen har lämnat en del att önska, menar flera boende som Mitt i pratat med.

– Hade vi bara fått information om golven innan flytten hade vi kunnat ta höjd för det; köpa halkmatta, inneskor, tofflor till gäster. Men vi får ingen info, ingen hjälp, säger Lena Heffler.

Den bilden delas inte av Stadsholmen.

– Det är självklart olyckligt att boende känner att de inte får gehör, men som vi uppfattar det tog vi tag i frågan så fort det anmäldes, säger Fredrik Juhnell.