Återuppstår. Efter att ha behövt ställa in förra sommaren är nu Hornstulls marknad tillbaka. Foto: Hornstulls Marknad

Glädjebeskedet: Hornstulls marknad återuppstår

Förra året nåddes södermalmare av det tråkiga beskedet att Hornstulls marknad behövde ställa in, med anledning av pandemin. Likaså Återvinningsfesten. Nu återuppstår båda igen. "Det känns jätteroligt. Det har varit en lång väntan", säger projektledaren Hjalmar Olsen.

  • Publicerad 14:38, 26 jul 2021

Restriktionerna lättar och Stockholm börjar långsamt vakna till liv. I höst återkommer Hornstulls marknad, som förra året behövde ställa in.

– Det känns jätteroligt. Det har varit en lång väntan. Vi är otroligt peppade och glada att det går att genomföra, säger Hjalmar Olsen, projektledare för marknaden.

I stort ska marknaden se ut likt tidigare år, frånsett några nya utställare och aktörer, med mat från världens alla hörn och möjlighet att köpa allt från vintagekläder till hantverk.

– Vi håller det ganska klassiskt. Men lite är nytt, så även de som besökt oss tidigare kan hitta nya grejer att äta och köpa.

Än är inte schemat för alla helger ristade i sten, men Hjalmar Olsen säger att de planerar att bland annat ha livemusik och jazzdagar.

Nu läggs också mycket tid att säkerställa att marknaden kan genomföras på ett coronasäkert sätt.

– Vi kommer jobba mycket med att hålla avstånd och ha corona-värdar. Se till att alla är medvetna om vad som gäller, eftersom man fortfarande måste vara försiktig.

Marknader i Hornstull ställs in efter corona

Tillbaka. Den fysiska varianten av Återvinningsfesten blir inte av i år heller. Men däremot ska den hållas i digital form. Foto: Daniel Söderberg

Poppis loppis blir digital

Förra året ställde även populära Återvinningsfesten in, vilken klassas om Nordens största loppmarknad. I år återuppstår även den, men i form av det digitala eventet Hela Sverige Cirkulerar.

– Det känns bra, att våga testa något nytt. Vi expanderar från Hornstull, till hela landet. Vi har aldrig gjort något liknande tidigare, så det är lite pirrigt, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion som arrangerar loppisen.

Privatpersoner ska kunna lägga upp det de vill sälja på Hela Sverige Cirkulerars sida på Tradera. Pengarna från försäljningen kan de sedan välja att ta själva, eller skänka till välgörenhet.

Även om det blir en digital lösning i år hoppas Alexandra Davidsson att Återvinningsfesten, i fysisk form, i framtiden ska hållas i Hornstull igen.

Hela Sverige Cirkulerar pågår under tre veckor med start i dagarna innan Black Friday (26 november).

Hornstulls marknad är öppen lördagar och söndagar, från 14 augusti till 3 oktober.