Redan ute på gatan, flera meter från butiken, känner man doften av kryddor. Lanka Te på Ringvägen har slagit upp dörrarna igen efter att ha haft stängt i nio månader för att laga ett krånglande kassasystem.
– Sedan höll jag kanske stängt extra länge eftersom det råkade passa väldigt bra med pappaledigheten, säger butiksägaren Michael Peduru-Aratchi.
Lokalen är redan fylld av glada kunder som vill handla kryddor och te på lösvikt.
– Några har varit sura för att vi har haft stängt så länge.
Lanka Te har slagit upp dörrarna igen efter att ha haft stängt i nio månader.
Pekka Pääkkö
Han är tredje generationen i sin familj som arbetar med te och kryddor. Hans farfar började på Sri Lanka redan på trettiotalet och 1986 öppnade Michaels far Mahinda butiken på Ringvägen.
Mahinda Peduru-Aratchi öppnade butiken 1986.
Privat
På den tiden var olika kryddor inget Södermalmsborna kände till särskilt väl – det tog ett halvår innan Mahinda fick sin första återkommande kund. Men efter fem, sex år började affärerna ta fart och så småningom blev Michael ansvarig för butiken.
Michael lär sig något nytt av kunderna varje dag och uppskattar den delen av sitt arbete.
Pekka Pääkkö
– Jag tog över innan folk hade internet hemma. Det kom ofta in kunder som berättade vad de hade ätit och i vilket land och jag fick försöka lista ut vilken krydda som använts. I dag berättar kunderna precis vilken krydda de ska ha, man märker att matlagningsintresset har ökat. Det är jätteroligt!
Får göra som de vill
Den lilla klockan som sitter på dörren plingar till och en kvinna kliver in i butiken. Hon presenterar sig som Marjan Ring.
Amir Sela och Richard Harper hjälper Marjan Ring med kryddor till palak paner.
Pekka Pääkkö
– Jag ska köpa kryddor till palak paneer, men min son får laga maten. Det är så det är nu för tiden – männen lagar maten och mammorna får gå och handla.
Lanka Te samarbetar både med kaféer i Paris och kända korvbarer i Stockholm. Butiken är minst sagt ett framgångskoncept, men Michael känner inte att hans egna barn behöver välja samma bana.
– Det är klart att det hade varit roligt, men de kommer att få göra precis som de vill.
De senaste 20 åren beskriver Michael som en studieperiod, han har visserligen gått en utbildning för kryddor och teer på Sri Lanka, men varje skörd är unik och då gäller det att ha sina smak- och doftsinnen på plats.
En levande produkt
– När kryddorna har skördats så ska de sorteras, sedan måste vi bestämma om de ska användas för kryddblandning och hur potent vi vill att kryddblandningen ska vara. Det går inte att beställa peppar från en farm och göra det år efter år och förvänta sig samma smak, kryddor är en levande produkt.
Vilken krydda är din favorit?
– Oj, svår fråga! Nu för tiden är det tidseffektiv mat som gäller hemma hos mig, jag har en femåring, en treåring och en sexmånaders bebis. Men vår Rouille blandning är en bra allroundkrydda och dessutom något som barnen tycker om!
Rouille är den kryddan som Michael använder mest, det är en tidseffektiv allroundkrydda som barnen tycker om.
Pekka Pääkkö
Vad har ni fått för respons nu när ni öppnat igen?
– Jag har sprungit i den här butiken sedan jag var tre år så att läsa alla glada mejl och ta emot den kärlek vi fått nu när vi öppnat igen känns fantastiskt.