För några veckor sedan startade pilotprojektet: Gratis frukost på Dagy.

Kökschef Lotta Askeholt berättar att kökspersonalen inspirerades av kollegan Marie Olander som jobbat med att servera frukost i kafeterian på en annan skola.

– Jag älskar frukost. Man orkar mer och blir en gladare person med ett jämnare blodsocker. Det ger väldigt mycket, säger Marie Olander.

Förutom att eleverna blir piggare och kommer tidigare till skolan vill de se om matsvinnet minskar under lunchen, när fler elever får i sig frukost.

– Det tycker jag vi redan märkt av, och att det är mindre volymer på portionerna på lunchen, säger Lotta Askeholt, kökschef.

Lotta Askeholt fyller på med chiapudding till eleverna.

Lotta Askeholt fyller på med chiapudding till eleverna.

Stefan Källstigen

Bättre atmosfär

Men de ser fler fördelar.

Till exempel att atmosfären i matsalen har blivit bättre.

– Det märks att det uppskattas. Eleverna kommer fram och pratar mer med oss, det är lugn stämning. Det tycker vi har spillt över till lunchen, säger Lotta Askeholt.

Eleverna Mitt i har pratat är positiva: Det är lättare komma i tid till skolan med sikte på frukosten, och man blir piggare.

Hungrig hela tiden

Tom Sandberg och tre kompisar brukar äta frukost tillsammans, två dagar i veckan. Någon gång har han hunnit med två frukostar innan serveringen stänger klockan 10.

– Jag är hungrig hela tiden, säger han och skrattar.

I dag blev det några mackor med ost, en kopp té och smoothie. Lite extra socker på allt.

– Vad är bättre än det på morgonen!

– Jag har varit en lat person på morgonen, så det här är en bättre start för mig. Det är ganska trevligt att få frukost här i stället för att hålla på med det hemma.

Samhällsvetarna Michaela Vinterman och Norah Öhlander menar att de har blivit lite bättre på att äta frukost.

– Det är också skönt att kunna sitta här en stund, ta det lugnt innan lektionen början, säger Norah.

Kompisarna Ellen Palmblad, Anna Johnsson och Johanna Sjöström sammanstrålar i matsalen innan skolan börjar.

Kompisarna Ellen Palmblad, Anna Johnsson och Johanna Sjöström sammanstrålar i matsalen innan skolan börjar.

Stefan Källstigen

Fabian Varli håller på att slänga i sig det sista av gröten och kollar på ett youtubeklipp, innan matten börjar. Han sammanfattar vad många säkert kan känna igen sig i, om frukosten uteblivit:

– Då blir jag mer trött och grinig. Det är bra med den här extra energin.

– Sen är det bra varierat och nytt gott bröd, säger han.

En budgetfråga

Biträdande rektor Karin Saxén hoppas att frukosten kan stanna. Innan sommarlovet är här ska de göra en utvärdering.

– Det kommer bli en budgetfråga. Vi vill inte dra igång det om vi inte kan hålla budget hela terminen, säger hon.

Hon berättar att de ser flera fördelar. Att eleverna kan komma hit och ta det lugnt – och en möjlighet att se över kostnaderna plus matsvinn.

– Nu med de skenande matpriserna känns det extra viktigt, säger hon.

– Men det handlar om att ge eleverna så schyssta förutsättningar som möjligt.

Kompisarna Anna, Johanna och Ellen äter frukost nästan varje dag i olika konstellationer, snackar plugg eller peppar inför dagen tillsammans. De bekräftar kökschefen Lottas spaning: Att stämningen i matsalen blivit bättre.

– Ja, många är positiva och det har blivit lugnare i matsalen, säger Anna Johnsson.

Biträdande rektor Karin Saxén säger att det blir en budgetfråga om frukosten kan stanna.

Biträdande rektor Karin Saxén säger att det blir en budgetfråga om frukosten kan stanna.

Stefan Källstigen