Doften av brynt smör och fisk sprider sig i det väl tilltagna köket. Där vid ugnen står Catarina König och tar ut en form med en bit torskrygg. Hon lägger den på en tallrik tillsammans med potatis, löjrom och citron- och pepparrotskräm.

Torskryggen har hon valt som sommarens rätt.

– Den med en sommardrink så är man hemma, säger Catarina König.

Har man någon gång sett "Sveriges Mästerkock" på tv påminns man om programmet när Catarina far fram i köket samtidigt som någon jurymedlem är framme med frågor om hur det går.

– Jag kan inte prata och laga mat samtidigt. När jag jobbar som tv-kock ska jag prata samtidigt som jag lagar. Det brukar bli tusen omtagningar, säger Catarina och skrattar.

Att Catarina inte skulle kunna göra två saker samtidigt är svårt att tro när hon berättar om allt hon faktiskt gör i sin yrkesroll. Sedan hon vann "Sveriges Mästerkock" har hennes liv i mångt och mycket handlat om mat. Hon driver ett Instagramkonto, Matfashionistan, och matbloggar för Elle.

– Det bästa med matlagning är att det är så kreativt, det tar aldrig slut. Det finns alltid något nytt att ta reda på smakmässigt eller att man får utlopp för sin fantasi.

Inget självklart yrkesval

Det var inte självklart att Catarina skulle bli kock. Än mindre att hon skulle vinna "Sveriges Mästerkock". Två gånger. Mycket av hennes matkunskap har hon lärt sig under tv-programmets gång. Innan dess drev hon en klädbutik i Uppsala, men matintresset har alltid funnits inom henne.

– Jag minns att jag stod inne på klädlagret och slungade majonnäs, säger hon.

I dag har hon skrivit fyra kokböcker. Den senaste, ”Helg med guldkant”, släpps i september. Närmare i nutid släpper hon ett eget gin i samarbete med Sigtunadestilleriet First Gin.

– Ginen är gjord i Sigtuna och jag är från Sigtuna, så vad är Sigtuna för mig? Precis vid skolavslutningen när doften av syren sveper över staden och så älskar jag fläder.

Den går att köpa i Sigtuna eller ur beställningssortimentet.