Gin och torsk gör det extra somrigt
Catarina König driver Instagramkontot Matfashionistan och bloggar för Elle.
Foto: Mikael Andersson
20220708150000
20220708150000
Ni har säkert sett henne på tv. Eller kanske på Instagram. Nu ger Mästerkocksvinnaren, Catarina König, ut sin fjärde kokbok och som grädde på moset, ett eget sommargin.
Doften av brynt smör och fisk sprider sig i det väl tilltagna köket. Där vid ugnen står Catarina König och tar ut en form med en bit torskrygg. Hon lägger den på en tallrik tillsammans med potatis, löjrom och citron- och pepparrotskräm.
Torskryggen har hon valt som sommarens rätt.
– Den med en sommardrink så är man hemma, säger Catarina König.
Har man någon gång sett "Sveriges Mästerkock" på tv påminns man om programmet när Catarina far fram i köket samtidigt som någon jurymedlem är framme med frågor om hur det går.
– Jag kan inte prata och laga mat samtidigt. När jag jobbar som tv-kock ska jag prata samtidigt som jag lagar. Det brukar bli tusen omtagningar, säger Catarina och skrattar.
Att Catarina inte skulle kunna göra två saker samtidigt är svårt att tro när hon berättar om allt hon faktiskt gör i sin yrkesroll. Sedan hon vann "Sveriges Mästerkock" har hennes liv i mångt och mycket handlat om mat. Hon driver ett Instagramkonto, Matfashionistan, och matbloggar för Elle.
– Det bästa med matlagning är att det är så kreativt, det tar aldrig slut. Det finns alltid något nytt att ta reda på smakmässigt eller att man får utlopp för sin fantasi.
Inget självklart yrkesval
Det var inte självklart att Catarina skulle bli kock. Än mindre att hon skulle vinna "Sveriges Mästerkock". Två gånger. Mycket av hennes matkunskap har hon lärt sig under tv-programmets gång. Innan dess drev hon en klädbutik i Uppsala, men matintresset har alltid funnits inom henne.
– Jag minns att jag stod inne på klädlagret och slungade majonnäs, säger hon.
I dag har hon skrivit fyra kokböcker. Den senaste, ”Helg med guldkant”, släpps i september. Närmare i nutid släpper hon ett eget gin i samarbete med Sigtunadestilleriet First Gin.
– Ginen är gjord i Sigtuna och jag är från Sigtuna, så vad är Sigtuna för mig? Precis vid skolavslutningen när doften av syren sveper över staden och så älskar jag fläder.
Den går att köpa i Sigtuna eller ur beställningssortimentet.
Jens Kassnert
jens.kassnert@mitti.se
08-550 554 99
Ny bok och nytt gin
Namn: Catarina König.
Ålder: 38 år.
Bor: I Sigtuna, på Munkholmen.
Familj: Make Anders, Julius, 12 år, Filippa, 10 år & chihuahuan Prins.
Yrke: Tv-kock.
Meriter: Vinnare av "Sveriges Mästerkock" 2016 och "Decenniets Mästerkock" 2020.
Aktuell med: Nya kokboken "Helg med guldkant" som kommer ut i september och ginsläpp med First Gin Sigtuna.
Favoritplats i Sigtuna: Munkholmen & Tant Bruns kaffestuga.
Catarinas sommardrinktips:
First Gin Fläder sour1 drink
4 cl First gin Catarina König fläder & syren3 cl limesaft2 cl St-Germain (2-3cl)3 cl sockerlag (Gärna gjort av syrensocker)2 cl äggvitaIs att skaka drinken med
Gör så här
1. Förvara glasen i kylen cirka 20 min före servering.2. Häll alla ingredienser i en shaker. Skaka drinken kraftigt med is i, riktigt kall.3. Häll upp i glas och servera direkt.
...
Alkoholfri fläder sour1 glas
Ingredienser8 cl utspädd flädersaft (en aning mer koncentrerad än vanlig saft)4 cl limesaft eller citronsaft30cl äggvitaIs
Gör så här1. Lägg glaset i frysen cirka 20 min före servering.2. Ha i alla ingredienser i en shaker, inklusive isen.3. Skaka drinken ordentligt tills den blir iskall och så att äggvitan skapar sitt skum.4. Mät upp i glaset och dekorera med en kvist fläderblom.
Catarinas sommarmat
Torskrygg med krossad potatis, citron- & pepparrotskräm och brynt smör4 portioner, 30 minuter
Ingredienser600g torskrygg, 4 bitar à 150gsalt + smör hyvlat över5-6 kvistar färsk timjan150g smör800g små delikatesspotatisar2 dl smetana1 citron, rivet skal + några droppar saft1-2 msk färsk riven pepparrot (alt pepparrot på tub efter smak)
Dekoration/toppingLöjromFinskurna salladsärtorDill
Gör så här1. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.2.Koka potatisen med skal på i saltat vatten3. Lägg torskryggarna i en ugnsform. Salta runt om och lägg en skiva smör på varje. Toppa med ett par kvistar färsk timjan. Sätt in i ugnen och låt bakas ca 15-20 min, tills innertempen når 48 grader.4. Blanda samman ingredienserna till citron- och pepparrotskrämen. Smaka av med salt, peppar och ställ svalt. (Jag lägger i spritspåse)4. Bryn smöret (130g) i en kastrull tills det blir gyllene nötigt.
ServeringKrossa potatisarna med ett bestämt tryck med en gaffel. Lägg upp på tallrikar.Lägg torskryggen ovanpå och ringla över det brynta smöret, rikligt.Klicka ut citron- & pepparrotskräm, löjrom och dekorera med finskurna salladsärtor och färsk dill
Jag minns att jag stod inne på klädlagret och slungade majonnäs.
Catarina König driver Instagramkontot Matfashionistan och bloggar för Elle.
Foto: Mikael Andersson
Eget gin. Catarina König ger tips på en sommardrink.
Foto: Mikael Andersson
Omslaget på Catarina Königs fjärde bok.
Foto: The Book Affair
First gin fläder sour.
Foto: Mikael Andersson
Torskrygg med krossad potatis, citron- och pepparrotskräm och brynt smör.
Foto: Mikael Andersson