Mängder. På vägen upp till södra sidan av Väsjöbacken finns mängder av jättelokor på backens topp. Foto: Jannie Flodman

Giftiga växter tornar upp sig i backen

Växten jätteloka är en invasiv art som kan ge brännskador på huden. Sollentunabon Björn Borg menar att inget gör åt problemet. Men enligt kommunen rör det sig om ett missförstånd.

  • Publicerad 09:00, 31 jul 2021

Jättelokan är giftig. Har du otur kan du få allvarliga brännskador.

Sollentunabon Björn Borg, 77 år, är ofta och motionerar med gåstavar vid Väsjöbacken. För cirka sex år sedan ringde han till kommunen och meddelade, flera gånger, om att jätteloka växer i området.

– Jättelokan är giftig. Har du otur kan du få allvarliga brännskador. Det är jätteallvarligt, säger Björn och visar en jätteloka som ser ut att vara upp till två meter hög.

Nya platser

Han har nu gjort en ny upptäckt. Vägen upp till södra sidan på Väsjöbacken har mängder av jättelokor på backens topp.

– Finns hur många som helst, säger Björn, som menar att ringa till kommunen är bortkastad tid.

Jätteloka. Påverkar den biologiska mångfalden. Breder sig snabbt och kväver övrig vegetation. Foto: Jannie Flodman

”Ett missförstånd”

Kristoffer Ruist, landskapsvårdare på Sollentuna kommun, berättar att bekämpning av jättelokan visst sker vid backen och har gjort det under de senaste tre åren.

– Det är ett missförstånd att vi inte gör någonting. Varför vi fick vänta med Väsjöbacken beror på att vi väntade in pengar från länsstyrelsen. Vi prioriterar arbetet av jättelokorna i och utanför tätorterna. De kommer tillbaka hela tiden.

Förra året lade Sollentuna kommun 270 000 kronor på att bekämpa jättelokan vid Väsjöbacken. Kristoffer Ruist räknar med att den summan kommer läggas ett gäng år framöver. Bekämpningen av den invasiva arten vid Väsjöbacken kommer ta två veckor men jobbet är inbokat.

– Arbetsledaren är på semester och Väsjöbacken är först på hans lista, säger Kristoffer Ruist.

Om man ska sätta upp skyltar som varnar allmänheten om jättelokan diskuteras.

– Det rör sig mer folk där nu. Det är stort område och finns många entréer som skulle behöva skyltar, säger Kristoffer Ruist.

Jätteloka

Är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter och innebär att den är förbjuden att importeras, säljas, odlas och sättas ut i naturen.

Är en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden och ska utrotas.

Växtsaften från jättelokan ger brännblåsor på huden vid solstrålning och blir mellan 1,5 till 3 meter hög. Jättelokans fröbank kan ligga i jorden upp till sju åtta år.

Källa: Regeringen och
Naturvårdsverket

Visa merVisa mindre