Sollentunabon Björn Borg, 77 år, är ofta och motionerar med gåstavar vid Väsjöbacken. För cirka sex år sedan ringde han till kommunen och meddelade, flera gånger, om att jätteloka växer i området.

– Jättelokan är giftig. Har du otur kan du få allvarliga brännskador. Det är jätteallvarligt, säger Björn och visar en jätteloka som ser ut att vara upp till två meter hög.

Nya platser

Han har nu gjort en ny upptäckt. Vägen upp till södra sidan på Väsjöbacken har mängder av jättelokor på backens topp.

– Finns hur många som helst, säger Björn, som menar att ringa till kommunen är bortkastad tid.

”Ett missförstånd”

Kristoffer Ruist, landskapsvårdare på Sollentuna kommun, berättar att bekämpning av jättelokan visst sker vid backen och har gjort det under de senaste tre åren.

– Det är ett missförstånd att vi inte gör någonting. Varför vi fick vänta med Väsjöbacken beror på att vi väntade in pengar från länsstyrelsen. Vi prioriterar arbetet av jättelokorna i och utanför tätorterna. De kommer tillbaka hela tiden.

Förra året lade Sollentuna kommun 270 000 kronor på att bekämpa jättelokan vid Väsjöbacken. Kristoffer Ruist räknar med att den summan kommer läggas ett gäng år framöver. Bekämpningen av den invasiva arten vid Väsjöbacken kommer ta två veckor men jobbet är inbokat.

– Arbetsledaren är på semester och Väsjöbacken är först på hans lista, säger Kristoffer Ruist.

Om man ska sätta upp skyltar som varnar allmänheten om jättelokan diskuteras.

– Det rör sig mer folk där nu. Det är stort område och finns många entréer som skulle behöva skyltar, säger Kristoffer Ruist.