– Det är första gången vi gör det här. Vi kom på att det var en rolig grej, säger Pärnilla Lindahl, kostchef i Vaxholm.

– Framför allt tänker vi att barnen ska få äta frukten färsk, som den är. Sen kan den också bli äppelmos, kräm, chutney och man kan frysa in. Man kan göra så mycket med frukt.

Pärnilla Lindahl, kostchef i Vaxholm.

Pärnilla Lindahl, kostchef i Vaxholm.

Malin Ottosson, Vaxholms stad

Uppmaningen som gått ut både i Vaxholm och Österåker är att kommunerna gärna tar emot frukt från invånare som har mer än de själva behöver i sina trädgårdar.

Äpplen och päron

I Vaxholm behöver man bara ta kontakt med någon av de kommunala skolorna eller förskolorna. Telefonnummer finns på kommunens webb.

I Österåker är det skolköken i de kommunala grundskolorna, gymnasiet samt även en del äldreboenden som gärna vill ha frukt. Det räcker att man lämnar frukten vid skolornas varuintag eller vid äldreboendenas entréer.

Är det en slump att både ni och Österåker dragit igång detta samtidigt?

–Nej, vi har pratat ihop oss. Vi har ett jättenära samarbete mellan norrortskommunerna, säger Pärnilla och avslöjar att även Vallentuna kommun funderar på att efterlysa frukt.

Hur mycket frukt det kan tänkas bli är ännu oklart eftersom kampanjen precis har startat.

– Ja, det har bara gått en dag. Så jag har inte hunnit lyssna av om skolorna fått några telefonsamtal än, säger Pärnilla.

Plommon och vindruvor

En viktig detalj som Österåkers kommun påpekar är att man inte tar emot fallfrukt/skadad frukt. Däremot är kommunerna inte så noga med vad för sorts grönt man får in:

– Vi hoppas att det kommer allt möjligt: äpplen, päron, plommon och kanske vindruvor. Vi kom också på att vi kanske skulle ha efterlyst grönsaker också, säger Pärnilla.

Förutom att ge ett nyttigt tillskott till skolköken följer insamlingen av grönt även kommunernas tanke på att bidra till ett hållbart samhälle där resurser inte går till spillo.