Med hjälp av hurtiga Enköpingsbor och en finsk mobil­spelsapp har kommunens gång- och cykelvägar kartlagts.

Alla som har en mobiltelefon med kamera, en cykel och en telefonhållare har kunnat delta i projektet som inledde den 16 juli.

– Det har gått väldigt bra. Det tog inte mer än en vecka innan det var klart, säger­ Maurizio Freddo, trafikplanerare på Enköpings kommun.

Nu är det dags för nästa del av inventeringen. Kommunens gator och vägar ska kartläggas, med start den 27 augusti. Då behöver användaren en bil, en mobil och en mobilhållare som fästes på insidan av framrutan.

Så går det till

I Crowdsorsa, som mobilspelet heter, ser användarna de lokala bilvägarnai en kartvy i appen.

En karta som också är fylld med virtuella frukter och bär längs de sträckor som ännu inte har kartlagts. Och genom att plocka dessa frukter får användaren en ersättning­ av företaget som står bakom appen.

– Den första användaren som samlar in ett föremål blir belönad för det, sedan försvinner det från allas kartor i realtid, säger Crowdsorsas vd Toni Paju.

20 kronor kilometern

Enligt företaget har det funnits ”frukter” till ett värde av cirka 20 kronor för varje kilometer cykelbana som kartlagts.

Vilken ersättning som kommer att utgå till användarna som är med och kartlägger vägnätet är ännu oklart.

Videodatan som Enköpingsborna samlar in undersöks med hjälp av AI-teknik som kan identifiera olika typer av skador på vägbanan.

– Det ger oss en bättre överblick och det gör det lättare för oss att veta vad vi ska prioritera, säger Maurizio Freddo.

Gillas inte av alla

Projektet har diskuterats på sociala medier. Bland annat på Enköpings kommuns facebooksida, där röster höjts mot att kommunen låter invånarna kartlägga vägarna. En användare skriver:

”Ja detta är ju också ett sätt att få jobbet gjort för en otroligt billig kostnad. Det finns anställda som har detta som sin arbetsuppgift som man nu lägger över på invånarna mot en skitsumma.”

Trafikplaneraren Maurizio Freddo på kommunen har nåtts av kritiken.

– Vissa har varit skeptiska och undrar varför vi låter medborgarna göra jobbet. Vi ser det inte på det sättet. Det är ett mobilspel som vi tänker­ ska vara kul för medborgarna att vara med och spela. Och man väljer ju själv om man vill vara med eller inte.

Kostnad – en halv miljon

Projektet kostar kommunen 550 000 kronor. Då ingår ytter­ligare en inventering 2024. Kommunen kommer att ha tillgång till systemet i tre år framåt. Men det är bara de vägar som kommunen själva ansvarar för som omfattas av inventeringen.

Enköping ”först”

Det här är första gången den här typen av data samlas in med hjälp av kommuninvånarna på det här sätteti Sverige.

Ett liknande projekt har pågått i Karlskoga under samma tid. Men där var kartläggningen inte lika omfattande som i Enköping.