Den tyske presidenten rullar genom stan Foto: Privat bild: Göran Öhman

Gator i city stängs av under statsbesök

På tisdag förmiddag stängs delar av innerstaden av för trafik – och räkna med trafikförseningar under ett par dagar till. Orsaken är att Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier är på statsbesök.

  • Publicerad 05:00, 7 sep 2021

Det kan vara klokt att lämna bilen hemma om man ska in till stan vid lunchtid på tisdag. Mellan klockan 11 och 12 går en hästkortege från Hovstallet till Slottet. Det innebär att trafiken stängs av längs hela sträckan: Väpnargatan-Nybroplan-Hamngatan-Kungsträdgården-Strömgatan-Norrbro-Slottskajen-Skeppsbron-Slottsbacken.

Bussar och spårvagnar påverkas

Men avstängningen påverkar ett betydligt större område än själva kortegevägen, betonar Polisen. Det blir till exempel svårt att köra ner på Skeppsbron från Hornsgatan eftersom det inte går att leda om trafiken på ett enkelt sätt. Dessutom påverkas både bussar och spårvagnar.

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier. Foto: Wikimedia Common

Lunch på slottet

Hästkortegen genomförs till den tyske förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeiers ära. Han är på statsbesök den 7–9 september. Både han och hustrun Elke Büdenbender åker med det svenska kungaparet i kortegen och blir sedan bjudna på lunch i slottet.

Statsbesöket påverkar trafiken i innerstan även sedan hästarna är tillbaka i spiltorna. När presidenten och hans fru eskorteras mellan olika platser kan trafiken ledas om och tillfälliga trafikregler gälla. Paret ska till exempel besöka Karolinska universitetssjukhuset, Drottningholm, Tyska kyrkan, Tyska skolan, Barnombudsmannen, stiftelsen Silviahemmet, ArkDes och Scania i Södertälje.

Relationer ska stärkas

Syftet med statsbesöket är att främja de svensk-tyska relationerna, meddelar regeringskansliet på sin webbsida.