I grunden är Ewa Munther skådespelare. Hon lämnade teaterscenerna 2001 för att bli präst. Sedan några år tillbaka brukar hon på torsdagar stå

i Hornstull med en kärra och bjuda på kaffe, varm choklad, kakor och samtal.

– Jag jobbade många år i Skarpnäcks församling. Där började jag med kärran­, tanken­ med den var att komma ut och träffa folk. Jag är gatans präst, säger hon.

Hela livet har hon engagerat sig i och arbetat med människor som haft ett tufft liv, speciellt unga människor. Hon är volontär vid Högalids församling och jobbar även med barn på Högalidsskolan.

Vid kärran stannar gamla som unga, antingen för att de är nyfikna eller vill prata en stund. Ewa Munther har dessutom absolut tystnadsplikt.

– Jag tror att samtal och sammanhang är det viktigaste vi har. Vi pratar om kyrkan­, livet eller vad som helst. Många människor lever­ isolerat och för dem kan det betyda mycket att bara komma ut, ta en kaffe och prata lite.

Prästen Ewa Munther får Hornstullspriset 2024.

Prästen Ewa Munther får Hornstullspriset 2024.

Privat

Bättre plats

Hon är den elfte i raden att kamma hem Hornstulls­priset, som går till personer eller verksamheter som verkar för att göra området till en bättre plats.

– Det är första gången vi fått in så många nomineringsförslag för en och samma person och dessutom från så spridda åldersgrupper. Det imponerade på hela juryn och är ett starkt kvitto på Ewas engagemang och inkludering, säger Charlotte Look, marknadsansvarig för Hornstull Centrum, i en kommentar.

För Ewa Munther är det också en bekräftelse att det hon gör är betydelsefullt för många, inte bara henne själv.

– Jag blir glad och jätte­rörd. Jag trodde inte att jag skulle vinna, säger hon.

Ewa Munthers insatser grundar sig i att hon älskar människor.

– Det låter klyschigt, men jag trivs bland folk och att inte riktigt veta vad som ska hända. Alla oväntade möten och känslan av att vara del av ett sammanhang.

I dag är Ewa Munther pensionär, men förrättar fortfarande dop, vigslar och begravningar. Torsdagsfikat gör hon på frivillig basis.

– Jag har stått i Hornstull sedan 2019, och tänker fortsätta stå där så länge jag kan, orkar och vill.

Hornstullspriset arrangeras av Hornstulls centrum. Vinnaren tilldelas 10 000 kronor.