Frågande. Lilian Dannhag förstår inte varför trafikhindret har asfalterats igen. I bakgrunden en bil på väg från Örbyleden. Foto: Mattias Kamgren

Gåtan i Gubbängen – vem asfalterade över trafikhindret?

Här är nästa del i följetongen om smittrafik på Majrovägen i Gubbängen: Någon har asfalterat igen spårviddshindret som ska stoppa genomfart. Boende befarar nu kraftigt ökad trafik på 30-vägen.

  • Publicerad 15:33, 15 jun 2021

– Den där kör inte i 30!

Gubbängsbon Tacke Boström pekar efter en bil som just kört rakt igenom det så kallade spårviddshindret mellan Majrovägen och Målkurvan.

Det är några år sedan det där hindret fungerade som det skulle.

2016 rapporterade Mitt i om att den metallbåge, som ska stoppa alla fordon utom bussar och räddningstjänst, hade körts sönder. Förra sommaren skrev vi om att hindret fortfarande inte var reparerat.

”Bågen i mitten är ur funktion och bör lagas men vi har för närvarande problem att hitta leverantör av reservdelar”, löd svaret från trafikkontoret då.

Sedan en tid tillbaka är det mer fritt fram än någonsin. Gropen där hindret tidigare var monterat har asfalterats igen. Under den kvart Mitt i befinner sig på plats passerar ett antal personbilar, en tung lastbil och några skåpbilar på väg till eller från Örbyleden.

– Det är negativt för oss som bor på Majrovägen om man kan köra den här vägen till Örbyleden. Vi har redan innan problem med att det är få som respekterar 30-gränsen, säger Tacke Boström som bor med fönster mot vägen.

Tar chansen. Inget hinder för bilar här ... Foto: Mattias Kamgren

Lilian Dannhag på hundpromenad bekräftar problemet.

– De kör ju som fan här! Det är konstigt att de har asfalterat över hindret. Tänker de öppna vägen? undrar hon.

Trafikkontoret, som ansvarar för vägen, känner till det som hänt – men vet inte vem som ligger bakom.

”Tyvärr vet vi inte vem som asfalterat över spårviddshindret, det är inte något som vi på trafikkontoret har beställt. Vi försöker nu undersöka vem som kan ha lagt dit asfalten så att vi kan be dem återställa platsen”, skriver Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, i ett mejl.

Kanske finns en ledtråd att söka vid nya bandyhallen, som ligger alldeles i höjd med spårviddshindret. Där pågår just nu markarbeten, bland annat asfaltläggning. Mitt i pratar med en av arbetarna som lanserar en egen teori:

– Det är bara min gissning men kanske har de asfalterat igen det tillfälligt medan arbetena pågår, för att underlätta framkomligheten. Det är rätt mycket material som behöver fraktas fram och tillbaka med bil, säger han.

Känd smitväg kan få staket

Fyra år senare – ingenting har hänt

Bara bussar får passera

Genomfartsförbud råder för motorfordon från änden av Majrovägen, vid Gubbängens IP, till Målkurvan. Enda undatntaget är bussar i linjetrafik.