När personal på Internationella engelska skolan i Skärholmen kom till jobbet måndagen den 12 september var det något som inte stämde. De elektroniska låsen och internetuppkopplingen fungerade inte, vilket fick dem att misstänka att ett strömavbrott inträffat under helgen.

Vid 09.14 upptäckte en NO-lärare en märklig doft från kemisalen. Men källan gick inte att lokalisera.

Tre till sjukhus

Till slut ringde rektor Margret Benedikz räddningstjänsten och vid 09.30 sattes brandlarmet igång för att evakuera elever och personal. Efter ungefär fem minuter var skolan tömd.

– För oss var alltid prio ett elevernas och personalens säkerhet, säger Margret Benedikz.

Strax efter evakueringen skickades eleverna hem medan räddningstjänsten gick in för att undersöka kemikalierna. Tre personer som exponerats för kemikalierna skickades till sjukhus. De mår efter omständigheterna bra.

– Vi skickade ut information till föräldrarna under dagen. Information är jätteviktigt för föräldrar och vi vill vara transparenta, säger Margret Benedikz.

Först vid 11.30 kunde räddningstjänsten lokalisera källan. Svavelsyra i förberedelserummet till kemisalen hade läckt ut gas i skolan. Troligtvis har ventilationsskåpet som syran stod i stängts av vid strömavbrottet och sedan inte startat igen, även efter att elen kommit tillbaka. Det ledde till att syran blev instabil. 

Syran togs till slut om hand av myndigheter och en reparatör kallades till skolan för att laga de trasiga systemen.

Anmält händelsen

Dagen efter kunde utbildningen fortsätta som vanligt.

– Vi hade föräldrakväll två dagar senare och det var fullt hus och jättetrevligt, säger Margret Benedikz.

Skolan har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.