Under fredagen höll polisen en presskonferens med anledning av den senaste tidens eskalerande våld i Stockholms gängkriminella kretsar.

Våldet sker nu så gott som dagligen och drabbar i flera fall även tredje man.

Flera ton narkotika

En anledning till det eskalerade våldet kan vara det arbete polisen gjorde under hösten, där man lagförde en rad individer, beslagtog flera ton narkotika och över 300 vapen.

–  Vinterns intensiva beslag av vapen och narkotika har gjort att det finns en skiftning i maktbalansen, vilket kan vara en anledning till att det är som det är nu, säger Mattias Andersson tillförordnad regionpolischef.

Man ser också att personerna som begår brotten har blivit yngre. 50 procent av de misstänkta är under 18 år och 75 procent är under 20 år.

Så varför kan polisen inte komma åt ett gäng tonåringar?

– En del är under 15 år, i grundskoleålder. Dessa personer har vi haft kort tid att kartlägga. Dessutom är nätverken stora och flyktigt sammansatta. Det pågår konflikter i och mellan nätverken.

Polisen räknar med med att 1500 personer inblandade i de kriminella gängmiljöerna. Dessutom finns det barn i utkanten av nätveken enligt Hanna Paradis som är kommenderingschef för den speciella händelse som polisen nu inlett för att få stopp på händelseutvecklingen.

Hon lyfter också en extra oroväckande händelseutveckling där polisen den senaste tiden fått signaler om att de unga tvingas till att begå grova brott. Avstår de står deras liv på spel.

Ska komma åt deras tillgångar

Polisen jobbar övertid för att klara uppdraget.

– Det är eldsjälar, säger Mattias Andersson.

Nu har det här högsta prioritet under två veckor, där man satsar så gott som allt på att bryta händelseutvecklingen. Man prioriterar också extra våldsutsatta, kriminell ekonomi samt att kunna åka på alla samtal till 112 där någon behöver hjälp.

Det är en insats som tar på krafterna, men Mattias Andersson är segerviss.

– Vi har frihetsberövat ett stort antal personer, och det kommer bli fler. Vi kommer närmare och närmare. Vi går inte bara på de grövsta brotten, vi går mot alla de brott de utför. Vi ska komma åt deras tillgångar.