Ett inslag på Tv4 Nyheterna nyligen fick Gällstaöbon Klara Rizell att haja till lite extra. Inslaget handlade om energianvändning och att det gick att få elkonsultation i hemmet.

– Jag hörde att man kunde få besök och kontaktade kommunen och hittade Ted, säger Klara Rizell.

Ted är Ted Lundberg som jobbar som energi- och klimatrådgivare, bland annat åt Ekerö kommun, och några dagar senare hade ett besök bokats in.

Ytterligare några veckor senare kom han till Klara, hennes sambo Robin Ström och parets son Sigge för besök deras vardagsrum i den 129 kvadratmeter stora tvåvåningsvillan på Gällstaö. Huset byggdes 2002 och paret flyttade dit för två år sedan.

Ted Lundberg kom just för att att prata om elanvändning och effektivisering i en tid då elräkningarna skenat för många. Familjen Rizell-Ström har känt av det och vill ha tips.

– I grunden handlar det om världsläget där allt blivit dyrt. Kan man effektivisera är det jätteskönt, säger Robin Ström.

Han tycker fler borde ta chansen att boka in rådgivning.

– Oavsett om man har det gott ställt eller inte är det dumt att slösa med resurser.

Fick hjälp av kommunen

Paret kontaktade Ekerö kommun som hjälpte till att boka in en energirådgivare för hembesök. Vid besöket hos familjen Rizell-Ström gick de bland annat igenom familjens värmekällor, som är vattenburen värme och från luftvärmepump. Dessutom har de köpt en så kalladluft/luftvärmepump som komplement.

Ted Lundberg besöker främst villor, radhus och bostadsrättsföreningar.

– Jag ger lite enkla tips och råd för att spara energi. Det är väldigt tacksamt för det finns jättemycket att göra, eftersom det har varit så billigt med energi i Sverige har vi inte gjort så mycket åtgärder. Det har inte funnits något incitament. Nu när det är dyrt finns mycket att göra enkelt, säger han.

Som exempel på enklare åtgärder lyfter han att ha tjockare gardiner, inte möblera in element och dra ner värmen och klä sig i en tjockare tröja och ha tofflor inne.

I villan på Gällstaö har familjen förberett besöket genom att plocka fram manualer till maskiner de använder för uppvärmning och nedkylning av huset. De går igenom dem tillsammans med Ted Lundberg och han tipsar även om att föra en eldagbok.

– Det kan vara en liten utmaning hur man kan effektivisera. Helst vill man behålla samma levnadsstandard. Man kanske har rätt utrustning som används fel. Då är det skönt att få hit Ted, säger Robin Ström.

Klara Rizell tar med sig gott om tips.

– Jättemycket bra tips om hur vi ska effektivisera och kunna laborera lite med inställningar, säger hon.

Robin Ström är även han nöjd. De har tidigare haft tekniker hemma för installation, men då har instruktionerna varit lite för avancerade.

– Tydligheten nu var väldigt bra. Vi vill ha en enkel förklaring hur vi kan göra, inte på ingenjörsnivå, säger han.