Svårt att inte springa. Matchspel under träningen på Enavallen. Foto: Johan Kjellberg

Gåfotboll - en oväntad succè för ESK

Idén om gåfotboll föddes i England men spred sig till Sverige under 2019. Torgny Carlsson, ESK, fick en förfrågan om att anordna fysiska aktiviteter för vuxna. − Vi var bland de första i Sverige med att anordna en sådan här verksamhet, säger Torgny Carlsson, grundare till gåfotboll-sektionen inom ESK.

  • Publicerad 17:00, 2 jul 2021

Det är
veckans höjdpunkt


Det började våren 2019 då Torgny Carlsson, involverad i Enköpings SK:s ”Öppen fotboll”, grundade gåfotboll som en ny sektion inom föreningen.

”Öppen fotboll” är ett samarbete mellan Enköp-ings kommun och Enköpings hyresbostäder. Torgny Carlsson fick då en förfrågan om att anordna fysiska aktivi-teter för pensionärer och samtidigt minska ofrivillig ensamhet. Han nappade på idén och blev inspirerad av vad gåfotbollen hade åstadkommit i England.

− Vi var bland de första i Sverige. Det började i lit-en skala med mina gamla fotbollskompisar från ESK i en liten gymnastikhall på Västerleden, men sedan har det växt väldigt snabbt, säger Torgny Carlsson , grundare i ESK gåfotboll.

Måndagar är heliga

Mellan klockan 16:00 och 17:00 på måndagar samlas gänget för att gå och spela fotboll. Under sommarhalvåret tränar de på Enavallen och under vinterhalvåret i Idrottshuset.

Vissa har tidigare erfarenhet av fotboll, andra har det inte. De hjärtliga gliringarna flyger genom luften när Mitt i:s reporter är på plats. Reglerna är ganska simpla. Man får varken springa eller tackla. Det kan leda till en till-
sägelse, för att sedan bli ut-visad i två minuter.

De flesta i laget är i åldern 60+ även om det också finns yngre spelare.

− Det svåra är helt klart att låta bli att springa, det finns kvar mycket spring i många av spelarna, säger Roland Nordqvist, en av deltagarna som har varit med längst.

En del skador förekommer. Sträckningar är van-ligast förekommande.

− Vi borde verkligen
stretcha oftare än vi gör. Men det är ju så tråkigt, säger Roland Nordqvist och ler samtidigt.

Ljus framtid

Framtiden för gåfotbollen ser ljus ut enligt deltagarna.

− Jag tror det är fullt möjligt att det om fem till sex år finns en rikstäckande serie som skulle kunna likna en allsvenska, säger Roland Nordqvist.

Nu i höst mellan den 21 och 25 september kommer det spelas ett världsmästerskap i Malmö. Deltagare från elva olika länder med olika
ålderskategorier väntas del-
taga.

Torgny Carlsson och Roland Nordqvist är två av deltagarna i svenska landslaget i ålderskategorin 70+.

Roland Nordqvist och Torgny Carlsson. Foto: Johan Kjellberg

Sweden Walking Fotball League

Är en turnering i Gå-fotboll som spelades i Enköping den 12 juni med lag från mellan Sverige.

Deltagande lag var:
 Enskede
 Sirius x 2
 Hammarby x 2
 Enköping SK x2
 Svenska landslaget 70+

Slutsegrare blev Enskede efter att ha vunnit finalen mot Hammarby Äldre.

Visa merVisa mindre

Personal tafsade på boendet

Nyheter Anställda på ett LSS-boende i Enköping beskrivs som gränslösa av andra medarbetare, och ska ha krupit ner i samma säng som vårdtagaren. Även tafsningar och nedbrottningar ska ha förekommit.fredag 23/7 13:43

Musikalisk motorist inför rätta

Nyheter En 21-årig man får 1 000 kronor i böter för förargelseväckande beteende. Mannen har fört oljud genom att i fordon spela hög och störande musik.Det hände den 11 juli 2021 på Fjärdhundragatan i...fredag 23/7 12:53