Föreskrift. Från och med 2022 gäller den nya föreskriften kring pyrotekniska varor. Foto: Mikael Andersson

Fyrverkeriförbud införs i Danderyd

Danderydsbor behöver söka tillstånd från polisen om de vill skjuta raketer under andra tider än på nyåret och valborgsmässoafton - efter nytt beslut.

  • Publicerad 08:16, 4 jan 2022

Det går inte att rättfärdiga miljöpåverkan med tungmetallerna

Den 15 januari införs en ny föreskrift kring fyrverkerier i Danderyd.

Från och med det datumet kräver användning av pyrotekniska varor ett tillstånd från polismyndigheten.

vid årets sista fullmäktige klubbades beslutet.

– Både polisen och miljö- och hälsonämnden ville ha ett totalförbud. Personligen hade jag velat se det också, säger Hanna Bocander (M) kommunstyrelsens ordförande.

Ett totalförbud går dock inte införas.

– Nej, det går inte på kommunnivå. Det här är en lokal föreskrift, säger Hanna Bocander.

I den lokala föreskriften förbjuds användning av fyrverkerier närmare än 200 meter från byggnader som Danderyds sjukhus, Mörby centrum samt vård- och omsorgsboenden i Danderyd.

Ville ha hårdare förbud

Elvy Svennerstål (L) och Carolin Robson (MP) begärde ordet när ärendet togs upp. De båda yrkade bifall, men påpekade även att de hoppades på ett hårdare förbud.

– Jag hänvisar till alla stackars hundägare. Många är upprörda över fyrverkerier som inte bara är på nyårsafton. Jag hoppas på nästa steg att det blir ett förbud, säger Carolin Robson (MP).

En lokal föreskrift

Exakt vad föreskriften kan leda till är oklart, då användningen av fyrverkeri inte strider mot någon lag – precis som när det kommer till tiggeriförbudet.

Enligt Hanna Bocander är beslutet viktigt ändå.

– Det går inte att rättfärdiga miljöpåverkan med tungmetallerna, att det skrämmer djurlivet. Med den här föreskriften blir det en förutsägbarhet också, vilket jag tror att vi invånare också uppskattar, säger hon.

Blir det inte lite tandlöst, det här förbudet?

– Jo, så kan det vara. Men vi jobbar med de medel vi har och tar ansvar för hur vi vill ha det i vår kommun, säger Hanna Bocander.

Förbud mot fyrverkeri

Föreskriften mot fyrverkeriförbudet börjar gälla från och med 15 januari.

Förbudet innebär att man behöver söka tillstånd alla dagar på året - förutom nyårsafton och valborgsmässoafton klockan 16 till 01 - om man vill skjuta raketer.

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre