Tidigare i år föll en en vägledande dom i kammarrätten i Göteborg. Den sa att krogar som saknar sittplatser inomhus inte kunde få serveringstillstånd.

Det gjorde att Liebling im Park i Sankt Paulsparken låg illa till, då den är en biergarten med bara uteservering.

Ägarna fick indikationer på att deras ansökan om servering skulle avslås, så det var till att tänka om.

– Den enklaste lösningen blev att helt enkelt att bygga världens minsta inneservering, säger krögaren Simon Åhnberg.

Plats för fyra

Ett litet rum snickrades ihop på kortsidan av deras serveringsvagn.

Krögarna Andreas Bergman, Simon Åhnberg och Joel Söderbäck får med viss marginal plats i rummet.

Krögarna Andreas Bergman, Simon Åhnberg och Joel Söderbäck får med viss marginal plats i rummet.

Privat

Det räckte för att stadens tillståndsenhet skulle ge tummen upp för ett tillfälligt tillstånd. I veckan drog Liebling im Park igång för säsongen.

"Vi får dansa dansen"

Besked om stadigvarande tillstånd får de mot slutet av juni. Även om Simon Åhnberg är glad över att det i deras fall kan ordna sig tycker han att den nya tolkningen av lagen är nonsens.

– Domstolen har vimsat till det och skapat 2025 års motsvarighet till motbokstidens tallrik, den med mat som inte åts utan som skickades runt för att man skulle få servera alkohol.

– Men är det vad som krävs får vi dansa den dansen. Vi har inte råd att strunta i det.

Alvas biergarten hotas av uteserveringsdomen

Stockholm stoppar alkoholtillstånd för serveringar utan inomhusdel efter en kammarrättsdom. Men tolkningen ifrågasätts – av både oppositionen, branschen och grannkommuner som valt att köra vidare.

Trots att krogen Liebling på Södermalm har alkoholtillstånd för både inomhus- och uteservering, ser det dystert ut för deras biergarten i Sankt Paulsparken. En bilväg skiljer parken från restaurangen, vilket innebär att ett separat tillstånd krävs – något som nu hotas av en kammarrättsdom i Göteborg.

– Vi har inte fått något besked än, men vi har fått indikationer på att det lutar mot ett nej, säger restaurangchefen Alva Rosales.

Förra sommaren blev ölcaféet i parken en livlig samlingspunkt, när det lockade fullt hus till sina 40 platser – långt fler än de åtta som ryms utanför restaurangen.

– Folk var så glada att det hände något här. Mot slutet av säsongen var det många som kom och tackade oss. Blir det inget i år, kommer det definitivt att märkas både i stämningen och i kassan.

Alva Rosales är restaurangchef på Liebling.

Alva Rosales är restaurangchef på Liebling.

Mathilda Nilsson

Stadens tvärnit möter motstånd

Efter domen i Göteborg har Stockholm tolkat det som att alkoholtillstånd inte kan ges till uteserveringar utan direkt koppling till en inomhusdel. Därför har staden vänt sig till regeringen för att få till en lagändring.

Men långt ifrån alla ser domen som något att följa blint.

I grannkommunen Nacka fortsätter man att dela ut alkoholtillstånd som vanligt och branschorganisationen Visita såväl som oppositionen i stadshuset ifrågasätter varför Stockholm har agerat så snabbt.

Stockholmspolitikern Jan Jönsson (L) anser att domstolar ofta gör specifika bedömningar beroende på lokala omständigheter, och menar att Stockholm borde ha avvaktat för att se hur domen står sig.

Christofer Fjellner (M) går ännu längre och uppmanar staden att "ta stockholmarnas parti och vägra säga nej till uteserveringar", som han uttrycker det på sociala medier.

KD:s lösning

Kristdemokraterna har en annan lösning på problemet. De menar att staden skulle kunna förlänga sina egna riktlinjer för tillfälliga serveringstillstånd, som i dag är begränsade till 30 dagar.

På så sätt skulle även krogar utan inomhusdel kunna ha öppet hela vår- och sommarsäsongen.

S: "Vi ska inte trotsa"

Socialborgarrådet Alexander Ojanne (S) slår ifrån sig kritiken. Enligt honom har regeringen visat sig öppna för att titta på en lagändring.

– Vi ska inte trotsa domslut. Vi ska påpeka för lagstiftarna att det är ett problem och att det behöver hanteras.

Alexander Ojanne (S), socialborgarråd i Stockholms stad.

Alexander Ojanne (S), socialborgarråd i Stockholms stad.

Emma Löf Hagström

När det gäller KD:s förslag är han skeptisk. Det må fungera tekniskt – men kan snabbt få konsekvenser.

– Tillfälliga tillstånd är tänkta för evenemang, inte stadigvarande uteserveringar. Det räcker att en enda person överklagar, så hamnar vi i domstol.

Alva Rosales står nu inför ett tufft vägval. Att driva ett biergarten-koncept utan att få servera öl är en omöjlighet, konstaterar hon.

– Det är supertråkigt. Jag tror att många först kommer märka vad som gått förlorat när det är för sent.

Man borde avvakta.

Det har hänt

I Göteborgs kammarrätt föll en dom förra året som fastslog att krogar inte får servera alkohol på uteserveringar om det inte finns restaurangplatser inomhus.

Den nya tolkningen har tvingat Stockholms stad att säga nej till uteserveringar som vanligtvis har fått servera alkohol.

I staden finns mellan 15 och 20 uteserveringar som har den här typen av tillstånd. De som redan har alkoholtillstånd påverkas inte, men vid ägarbyten eller nya tillstånd måste de följa den nya tolkningen.

För att rädda uteserveringarna har Stockholms stad skickat en hemställan till regeringen den 22 april, med förslag om en ändring av alkohollagen.

Källa: Mitt i

Att driva ett Biergarten-koncept utan att få servera öl är svårt, säger restaurangchefen Alva Rosales. Blir det inget tillstånd, blir det heller inget ölcafé i parken den här sommaren.

Att driva ett Biergarten-koncept utan att få servera öl är svårt, säger restaurangchefen Alva Rosales. Blir det inget tillstånd, blir det heller inget ölcafé i parken den här sommaren.

Mathilda Nilsson/Mostphotos

Alvas biergarten hotas av uteserveringsdomen: ”Supertråkigt”

Måste ha två tillstånd: ”Lutar mot ett nej” ✔ Möjliga lösningen