Larmet inkom strax efter klockan 19 på måndagkvällen. En man i 20-årsåldern sköts i centrumet och togs till sjukhus i ambulanshelikopter, men avled senare under kvällen.

Under natten grep polisen fyra personer, två pojkar på 16 och 17 år samt två män på 21 och 23 år, som nu är häktade misstänkta för medhjälp till mord.

Skärholmspolisen har fått resursförstärkning av poliser från andra delar av landet under veckan.

Polisen förstärker sin närvaro efter två dödsskjutningar

Det var fortfarande tidigt på måndagskvällen och fullt med folk i Sätra centrum när en ung man sköts till döds. Mordet kunde ske trots att polisen stärkt sin närvaro i närområdet, efter att en annan Skärholmsbo mördats i Haninge.

Sätra centrum är tyst under tisdagsförmiddagen. Utanför dörrarna till centrumet brinner några marschaller bredvid en ros och några förbipasserande stannar till för att titta på minnesplatsen. I de automatiska glasdörrarna syns tre skotthål.

Skotten avlossades strax efter sju på måndagskvällen inne i centrumbyggnaden. Sätrabor i centrum för att handla eller äta en bit på pizzerian flydde i panik.

En man i 20-årsåldern skadades allvarligt och avled senare under kvällen på sjukhus. Fyra greps under natten och anhölls senare.

Efter att den 20-åriga mannen blev skjuten togs han till sjukhus med ambulanshelikopter men avled senare under kvällen.

Efter att den 20-åriga mannen blev skjuten togs han till sjukhus med ambulanshelikopter men avled senare under kvällen.

Angie Gray

Anette Petersson, preventionsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning, kom till platsen på tisdagsförmiddagen. På dörrarna sätter hon en lapp med kontaktuppgifter till förvaltningens krisstöd.

Inte första gången

Fältassistenter, socialtjänst och polis var på plats, och Anette Petersson uppmanade alla som kände oro att ringa till krisstödet.

– Det är jätteviktigt att plocka upp lokalbefolkningen med tanke på vad som hände i går. Vi kommer även att prata med näringsidkarna här för att se hur de mår och vad vi kan göra för att öka tryggheten, säger hon.

Ingen av butiksägarna vill vara med i Mitt i, men den generella uppfattningen är att det är sorgligt att se en ung människa dö och att våldet inte är specifikt för Sätra, utan en del av ett större problem.

Anette Petersson är preventionsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning, med fokus på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Anette Petersson är preventionsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning, med fokus på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Angie Gray

Måndagens händelse är inte den första dödsskjutningen centrumet. Senast 2021 dödades en man i 25-årsåldern på en av pizzeriorna. Anette Petersson berättar att stadsdelen i många år har arbetat tillsammans med polis och socialtjänst för att öka den upplevda tryggheten i området.

Koppling till nätverksproblematik

– Det är bara att fortsätta bedriva det förebyggande arbetet och försöka hindra unga personer från att hamna i kriminalitet. Vi kan bara hoppas att arbetet hjälper och att det är därför som det inte hänt något på två år förrän nu, men det går inte att svara på om det är så.

Under måndagkvällen var centrumet avspärrat och tunnelbanan körde förbi Sätra station utan att stanna.

Under måndagkvällen var centrumet avspärrat och tunnelbanan körde förbi Sätra station utan att stanna.

Angie Gray

En dödad i Haninge

Enligt polisen är mordet kopplat till kriminell nätverksproblematik och de ser en risk för hämndaktioner. Därför har de förstärkt sin närvaro i både Sätra och Bredäng. Men det är inte bara på grund av mordet i Sätra. Fredagen den 4 augusti sköts en annan man i 20-årsåldern till döds i Handen, Haninge, och en annan man skadades. Den mördade var också hemmahörande i Skärholmens stadsdelsområde.

I det fallet häktades en ung man i samma ålder skäligen misstänkt för medhjälp till dådet.

– Vi har stor närvaro i området och arbetar trygghetsskapande och informationshämtande. Vi kommer ha det åtminstone veckan ut. Det fanns ett antal personer som bevittnade skjutningen och sådana här händelser har självklart en negativ påverkan på området, så därför har vi personal ute, säger Christoffer Peyre, kommunpolis.

Det är jätteviktigt att plocka upp lokalbefolkningen med tanke på vad som hände i går.

Så tipsar du polisen

Polisens reception i Skärholmen har öppet under vissa vardagar och tar emot tips och vittnesmål.

Är det pågående brott, eller en akut situation, ska du alltid ringa 112. Det kan till exempel vara om du har tips om en försvunnen person där sökinsatser pågår.

För tips som inte gäller pågående brott, eller en akut situation, kan du tipsa via ett formulär på polisens hemsida.

Om du av någon anledning inte kan tipsa via formuläret går det bra att ringa till 114 14. Säg sedan ”tips” när du kommer till talsvaret. Det är i regel bara några minuters kö för att komma fram för att lämna tips.

Om du har sett något som du misstänker är kriminellt hjälper polisen dig med att avgöra om det är en anmälan eller om det är ett tips.

Källa: polisen.se

Beat Lindberg är diakon på Skärholmens församling. Hon och hennes kollega fanns på plats under tisdagsförmiddagen och agerade samtalsstöd åt förbipasserande.

Beat Lindberg är diakon på Skärholmens församling. Hon och hennes kollega fanns på plats under tisdagsförmiddagen och agerade samtalsstöd åt förbipasserande.

Angie Gray

Polisen förstärker i Sätra efter mordet

Fyra personer är anhållna efter skjutningen i Sätra – men polisen behöver mer tips ✔️ Ökad polisnärvaro veckan ut