Vid säkerhetskonferensen Folk och Försvar varnade civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin för möjligt krig i Sverige. Efter detta fick FSDB Stockholm Gotland, en förening för personer med dövblindhet, många frågor från oroliga medlemmar om var de kunde hitta funktionsanpassad information.

– Kommunen har ett ansvar att informera döva och blinda om vad som kan hända i fall av exempelvis krig eller gasutsläpp men tyvärr är den kommunikationen bristfällig, säger Alex Boije, ordförande för FSDB Stockholm Gotland.

Han betonar det stora samhällsproblemet när en hel grupp står utan tillgång till krisinformation.

– Vi blir sist med att få undsättning och det är en katastrof. Det sägs att alla har rätt till samhällsfunktioner, men så ser det inte ut i verkligheten.

Vet du vart du skulle vända dig i en krissituation?

– Ingen aning. Jag har en ledarhund som jag inte ens vet om jag får ta med mig eftersom det inte är klarlagt vad som gäller. Det är konstigt att höja ett varnande finger utan att leverera tillbaka.

Finns inte i staden

I ett rundabordssamtal med Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, diskuterades bland annat dessa brister efter förra årets trygghetsmätning som visade att funktionsnedsatta känner sig särskilt otrygga.

– Vi tittar på hur vi kan förbättra vår kriskommunikation och vi ska också se till att alla skyddsrum är tillgängliga för funktionsnedsatta, säger Alexander Ojanne.

Finns det funktionsanpassad krisinformation i Stockholms stad i dag?

– Det verkar inte finnas det, nej. Det tar vi till oss och bättrar oss.

Första av sitt slag

Den 1 februari släppte Länsstyrelsen sammanställningen "Kunskap och förberedelser – viktiga komponenter för att hantera en samhällskris", som riktar sig till privatpersoner.

Den här rapporten kan vara den första av sitt slag som Länsstyrelsen tillgänglighetsanpassar för en synskadad person.

– Jag tror inte vi har producerat något liknande krisrelaterat som har omfattats av den lagstiftningen tidigare, säger Peo Olsson på Länsstyrelsen.

Lagstiftningen han syftar på går under namnet DOS-lagen och infördes 2018. Den handlar om digital tillgänglighet för offentliga dokument och förutsätter kompetens och resurser som inte existerar på många håll, förklarar Olsson.

– Det är mycket jobb för oss och vi har kommit i kapp på ett bra sätt. Men det är svårt att följa den fullt ut eftersom det kräver särskild kompetens som det har varit ont om i många år.

Nytt program

Efter publicering återkommer Alexander Ojanne (S) med ytterligare information. Man ska anta ett nytt program i slutet av februari.

– Vi ger alla nämnder och bolagsstyrelser uppdraget att ha en beredskap för tillgänglig information för alla vid kris.