Peppad. Maria Wass tränar hårt inför lördagens deltävling i Funkisfestivalen. Samordnare Anette Fahlcrantz ( till höger) ser fram emot evenemanget. Foto: Anette Fahlcrantz

Funkisfestivalen är tillbaka

I morgon är det dags för Vallentunas deltävling i Funkisfestivalen, landets största rikstäckande sångtävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

  • Publicerad 17:15, 12 nov 2021

Vi skulle kunna lyfta vår deltävling till Nalen så proffsig är den

I år kommer deltagarna att uppträda inför inbjuden publik samtidigt som tävlingen sänds digitalt för allmänheten. Anette Fahlcrantz som är samordnare för Funkisfestivalen på Vallentuna kommun, berättar att det känns kul att välkomna publik igen men då pandemin ännu inte är över är det endast anhöriga till deltagarna som får vara på plats.

–Vi har gjort en variant i år. Så det kommer vara ös i salongen, det känns kul, säger hon inför evenemanget.

Vill fortsätta digitalt

Hon menar också att den digitala sändningen inte bara är praktisk på grund av pandemiskäl utan även för att öka tillgängligheten, då det är flera i målgruppen som kanske inte har möjlighet att befinna sig på plats. 

– Det vore kul om man kan fortsätta med digitala sändningar även efter pandemin.

I deltävlingen som hålls på Vallentuna teater, tävlar tolv deltagare om en semifinalplats och på sikt om en finalplats. 

"Vi satsar hårt"

De har träffats varje tisdag sedan september och övat på sina framträdanden och på den gemensamma dans som ska framföras under direktsändningen på lördag. Bidragen kommer ackompanjeras av musiker från Kulturskolan och tekniker kommer även finnas på plats för att sköta ljud och ljus. Efter uppträdandena bedöms bidragen av en jury och publiken har möjlighet att rösta digitalt.

– Vi satsar hårt. Vi skulle kunna lyfta vår deltävling till Nalen så proffsig är den.

En anledningen till att man kan ha en sådan stor produktion beror på att Vallentuna kommun stöttar ekonomiskt.

– Det är helt fantastiskt att kommunen vi att vi ska vara med, säger hon, och poängterar att det är viktigt att ha sina chefer i ryggen för att genomföra ett sådant evenemang.

Tävlingen sänds via kommunens hemsida från klockan 15 nu på lördag den 13 november.

Det här är Funkisfestivalen

Funkisfestivalen annordnas av föreningen Funkisglädje och är en rikstäckande sångtävling för personer över 15 år med intellektuell funktionsnedsättning inom LSS.

I år är det 22 kommuner som är med i tävlingen och har sin egen deltävling. Vinnaren i deltävlingen får vara med i semifinalen på Nalen i maj och har sedan chansen att komma vidare till den rikstäckande finalen som hålls på Stockholm Waterfront i augusti 2022.

Källa: Funkisglädje/Vallentuna kommun

Visa merVisa mindre