Konstveckan invigs av landshövdingen på Nationalmuseum på måndag den 12 maj och pågår till och med söndag. De omkring 150 programpunkterna är spridda över hela stan men många äger rum på Djurgården.
Nytt för i år är att konstmässan Market Art Fair får breda ut sig i både den gamla och nya delen av Liljevalchs.
– Tidigare har bara nordiska gallerier ställt ut, men nu har de öppnat för fler internationella gallerier. Det är roligt, säger Joanna Sundström, initiativtagare till Stockholm Art Week.
Många utställare satsar på möten mellan besökare och konstnärer. Däribland både Market Art Fair som har ett gediget samtalsprogram och Spritmuseum som avslutar veckan med konstnärssamtal med Elis Mondeverte Burrau på söndagen.
– Det är alltid kul att träffa konstnärerna, personerna bakom verken. Därför är det roligt att se så många samtal både på mässan, på gallerier och på institutioner, säger Joanna Sundström.
Gå på konstrunda
På lördagen arrangeras ”gallery breakfast” på inte mindre än åtta Östermalmsgallerier. Det bjuds på kaffe kombinerat med konstnärssamtal.
– Det får man inte missa! Man kan göra det till en riktig konstrunda. Börja på CFHILL eller Larsen Warner och jobba dig upp mot Karlaplan där Galerie Nordenhake finns.
Stockholm Art Week pågår 13–18 maj.
Pressbild
Veckan bjuder även på andra sorters möten – mellan olika världar. Utanför Riksidrottsmuseet på Gärdet möts till exempel sport och konst i ett performativt verk som går under namnet grottfotboll. Bakom idén står konstnären Hanna Sjöstrand. Matchen spelas med tyst boll och de med ögonbindel försedda spelarna leds i rätt riktning på planen av två lagledare.
Glaciärkonst
I Tekniska museets lokal The Cell i Vasastan går konst och teknik i clinch i utställningen Human Behaviour, som undersöker den mänskliga naturens komplexitet genom samtidskonst.
Teresa Wennberg är konstnären bakom Human Behaviour på The Cell.
Pressbild
Galleriet Doubble Space på Torsgatan visar Prognosis av Bigert & Bergström. Utställningen visas för att fira att duon nyss belönats med det prestigefyllda priset Art for the Globe Award. Prognosis är en kommentar till världens smältande glaciärer.
Mötet mellan konst och mode är kanske mer väntat. Modeintresserade kan besöka klädmärkena A Day’s March, som låtit konstnären Mark Frygell göra konstverk av klädesplagg eller House of Dagmar, som har en utställning med fleråriga samarbetspartnern Mattias van Arkel.
– De två världarna möts mer och mer. Modeindustrin måste helt enkelt hitta sätt att försvara sin rätt att finnas, säger Joanna Sundström.