Julkul. Det saknas inte grejer att göra på jullovet för inga i Hässelby-Vällingby. Foto: Googlemaps Mostphotos och Fanny Agnes Löfgren.

Fullspäckat jullov för västerorts ungdomar

En ny typ av gratis prova på-kollo med aktiviteter för ungdomar hålls för första gången på jullovet i Hässelby-Vällingby. Fotboll, dans, basket, musik och en tur till Extremfabriken står bland annat på schemat.

  • Publicerad 18:36, 20 dec 2021

Loven har varit lyckade

– Vi behöver alternativ för ungdomarna under loven. De ska inte bara sitta och hänga därhemma. Framförallt under den tid som varit, säger projektledaren Fredrik Johansson.

Under två veckor ska Jullovs-fun, som det kallas pågå. Det blir helt gratis och vänder sig till barn och unga mellan 12 och 17 år.

Vill aktivera ungdomarna

I somras började stadsdelen Hässelby-Vällingby med konceptet "Fun"-loven, ett slags prova på-kollo inom inom sport och kultur. Det återkom under höstlovet och nu blir det alltså ett tredje "fun"-lov.

Händer mycket. Smedshagshallen är utgångspunkt för lovet. Foto: Googlemaps

De socioekonomiska förutsättningarna i västerort är svagare än på många andra håll i Storstockholm. Många familjer har inte råd att erbjuda sina barn några aktiviteter, understryker Fredrik Johansson.

– Ensamstående Hässelby-föräldrar har hört av och tackat efteråt. Det värmer. Vi måste motverka psykisk och fysisk ohälsa bland unga när familjer inte själva har råd med det.

Föranmälan viktigt

Enda kravet är att föranmäla sig.

– Men vi har inget sista datum för det. Anmälan hålls öppen under de två veckorna som lover pågåt, men vi måste veta inför aktiviteterna hur många som kommer så vi kan justera.

Smedshagshallen blir samlingspunkt.

– Det blir bland annat basket- och fotbollsturneringar, vi drar till Kulturskolan där ungdomar får testa på att dansa, spela instrument och arbeta med bild. Vi åker också till Extremfabriken i Järfälla två gånger där vi får lära oss springa den populära American Ninja Warrior-hinderbanan, säger Fredrik Johansson.

Han tycker framförallt det är kul hur många ungdomar som upptäckt musiken under tidigare lov.

Svettigt. Att besöka Extremfabriken i Kallhäll är något ungdomar i Hässelby-Vällingby kommer få göra. Foto: Googlemaps

– Ungdomar får chansen att spela ett instrument de aldrig spelat förut. Och fastnar helt Jag är jätteglad att se det.

Andra ungdomar välkomna

Även om Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning är arrangörer så är ungdomar från andra stadsdelar välkomna. Fredrik Johansson berättar hur västerortsungdomar under loven öppnat upp sig för andra ungdomar.

– Barn från Rinkeby kom hit och spelade i turneringarna under höstlovet och blev välkomnade. Det fanns ingen rivalitet. Sporten enade. Det var underbart att se.

Mer kul till våren

Till våren planeras ett nytt fun-lov.

– Från högsta ort inom Stockholms stad säger man att man ska satsa på att aktivera ungdomarna. Men Hässelby-Vällingby är unika i att att erbjuda detta vid varje lov. Förhoppningsvis arrangerar alla stadsdelar lika mycket framöver, säger Fredrik Johansson.

Fotboll. Det blir bland annat fotbollsturnering i Smedshagshallen med fem mot fem-spel. Foto: Mostphotos

Fredrik Johansson. Foto: Fanny Agnes Löfgren

Två resor görs till Extremfabriken i Kallhäll

Jullovs-fun pågår mellan 27-30 december och 3-7 januari.

Måndag 27/12 kl 12-15, Besök på Extremfabriken och American Ninja Warrior-hinderbanan.

Tis-ons 28-29/12 kl.11-16: Fotbolls- och basketturneringar, friidrott, capoeira och fitness vid Smedshagshallen.

Måndag 3/1 kl 12-15: Nytt besök på Extremfabriken och American Ninja Warrior-hinderbanan.

Både under vecka 52 och vecka 1 sker besök på Kulturskolan i Vällingby och på Vällingby simhall.

Föranmälan är obligatorisk till samtliga aktiviteter och sker via mejl till projektledaren fredrik.shareef.johansson@stockholm.se. Något sista datum för anmälan finns ej. Efter att man föranmält sig på mejl får man information om samtliga gällande tider och mötesplatser.

Visa merVisa mindre

Svettigt. Att besöka Extremfabriken i Kallhäll är något ungdomar i Hässelby-Vällingby kommer få göra. Foto: Googlemaps

På Kulturskolan kommer ungdomar få testa på att spela instrument. Foto: Mostphotos

Svettigt. Att besöka Extremfabriken i Kallhäll är något ungdomar i Hässelby-Vällingby kommer få göra. Foto: Googlemaps