För en tid sedan sjösatte staden en utredning för att se över möjligheten att sälja fullriggaren af Chapman, som ligger förtöjd vid Skeppsholmen.

Den var för dyr i drift, menade den blågröna majoriteten. I dag används af Chapman av Svenska turistföreningen (STF) som vandrarhem.

Trevare har lagts ut till Stat­ens fastighetsverk och Statens maritima museer för att se om de vill köpa båten, men i en lägesrapport konstateras att deras intresse varit svalt.

https://www.mitti.se/nyheter/af-chapman-ar-hemma-igen/repvdd!JjXkwM90eTfCCbLnZjjZA/

Knepigt hitta ny ägare

Att hitta en ny, långsiktig ägare är knepigt och att lägga båten i en torrdocka är inte aktuellt – därför fokuserar nu staden på att se om det går att bredda användningen.

I dag är det enligt avtal bara tillåtet med vandrarhem i båten.

– Vi behöver stärka platsen som turistmål och göra den tryggare, då behöver vi en verksamhet som är mer öppen. Statens fastighetsverk som vi arrenderar kajen av är positiv till en förändring av reglerna, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Han menar att en restaurang hade varit ett alternativ.

– Det skapar mer rörelse och trygghet senare på dygnet. Att kunna ta en kall öl och en bit kött på af Chapman i kvällssolen tror jag hade gjort fartyget mer uppskattat än i dag.

Finns behov av ökad trygghet på Skeppsholmen?

– Det är en vacker plats som fler borde upptäcka. Detta kan göra den mer lev­ande, och förbättrad belysning innebär ju ökad trygghet när mörkret faller.

Vad gäller restaurangbåtar finns Patricia och Thaibåten i stan – behövs en till?

– En restaurang är bara en av flera möjliga verksamheter, men jag tror absolut att det hade varit uppskattat.

https://www.mitti.se/nyheter/dyrt-att-skota-af-chapman-nu-kan-den-saljas/reptkc!xU3WhKR8fADYuKzaTKyl6w/

STF känner sig överkörda

STF har haft vandrarhem i af Chapman sedan 1949. Beskedet att de kan behöva flytta har inte fallit i god jord.

– Vi har i princip bara fått ett mejl om att hyran behöver höjas och att staden gör bedömningen att vi inte kan klara den, säger STF:s vd Maria Ros Hjelm.

Sedan 2018 har STF fått ettåriga förlängningar av sitt hyreskontrakt, med anledning av de pågående renoveringarna af Chapman.

– Jag förstår att staden vill se över ekonomin, men vi vänder oss mot sättet det här har hanterats. Vi står i startgroparna för att utveckla och bredda vår verksamhet där, men nu får vi bromsa det eftersom vi står utan hyreskontrakt.

– Det här är ett av världens mest kända vandrarhem. Vi har haft hundratusentals besökare som kunnat bo hos oss även om de inte har tjocka plånböcker.

https://www.mitti.se/sodermalmdirekt/unik-gast-lockar-manga-till-beckholmen/repujk!ho@awirNzdjS2R@sh3Q2Q/

Framtiden får utvisa

af Chapmans däck ska renoveras 2022–2023. Under tiden ska staden utreda nya användningsområden. Dennis Wedin menar att det är tidigt i processen och att man självklart ska föra dialog med STF i ett senare skede.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) vill inte säga om han ställer sig bakom en eventuell försäljning, men menar att det är viktigt att skeppet är tillgängligt för stockholmarna.

– Vi ser gärna att STF efter renoveringen får fortsätta bedriva verksamhet förutsatt att man når en överenskommelse om hyran.