Hungrig? Här vill många äta den 24 december Foto: Hektor Wedin

Fullbokat till julbordet ett år före julafton

Funderar du på att boka julbord på Grand Hotels veranda på julafton? Då får du fundera ett varv till. Det är fullbokat sedan nästan ett år tillbaka – och det ser även tufft ut på andra ställen i stan.

  • Publicerad 14:26, 22 okt 2021

Ett år hade vi 19 000 julbordsgäster

Julbord på julafton är inget nytt fenomen på Grand hotel i Stockholm.

– Det har vi haft i minst tjugo år. Vi släpper bokningen dagen efter annandagen, dagen därpå är det fullbokat för julafton året därpå, säger restaurangchefen Karl Persson.

Sedan tre år tillbaka har det även ordnats ett julbord i festvåningen, Vinterträdgården som är Grand Hotels största lokal. Här är det julshower och på julafton tittar tomten in för att säga hej till de små. Här finns ännu platser kvar för den som vill boka.

Majoriteten av dem som besöker Grand Hotel på julafton är återkommande gäster.

– Några har kommit hit i många år. Det skapar en trevlig stämning för dem som har jobbat här länge. Ett kärt återseende.

Julmys. Snart steks det prinskorv och köttbullar på många restauranger i stan. Foto: Andy Liffner

Efter att förra årets julbord ställdes in är förväntningarna stora.

– Jag ser fram emot att samla alla människor. Här är det feststämning hela december. Ett år hade vi 19 000 julbordsgäster.  

Grand Hotel. Feststämning hela december, säger Karl Persson. Foto: Camilla Svensk

Det som serveras är ett klassiskt svenskt julbord, med över 200 artiklar.

– I den mån det går tillagar vi närproducerad och hållbar mat. Dessutom är det delikatesser från Norrland

Verandan. Här vill många sitta den 24 december Foto: Grand hotel

I Gröna Lunds nöjespark ligger Tyrol. Här planeras för julbord 38 dagar på raken.

Utbudet tar avstamp i Norrland med klassiska björnköttbullar, souvasbakad lax, rökt fjällröding och åkerbärsglass.

– Proffsen varvar rätterna men en kula sorbé för att smälta maten, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts.

Just nu är två tredjedelar av alla platser uppbokade. De senaste åren har det blivit alltmer populärt att boka på julafton.

– Vi började med jullunch på julafton 2016. Jag tror att många uppskattar att komma till ett dukat bord och slippa stressen.

Sugen? Snart dukas det upp till julbord runt om i stan. Foto: Mostphotos

På Stockholm Fisk på Vasagatan dukar man upp en skaldjursbuffé den 19 november och håller igång till och med juldagen, 25 december. På julafton brukar det alltid bli fullsatt, så även förra året när det var restriktioner.

– Just nu har vi några platser kvar som inte kan bokas via hemsidan, vill man komma då får man ringa. Vi har två sittningar på julafton och har vi mot förmodan lediga bord tar vi emot drop in-gäster, säger Daniel Sundsgård, hovmästare.

De mest inbitna stammisarna vill gärna boka julbord redan på våren.

– Många brukar komma efter Kalle Anka på tv. Vi har inte så mycket julpynt men flera skaldjur är ju röda, och det kanske står någon liten tomte här och där.